Blokové čištění: špatně zaparkovaná auta odtahovka vrátí na místo bez poplatku

Odtahy při blokovém čištění budou řešit Brněnské komunikace a nebude se za ně platit. Zato pokuta od strážníků řidiče nemine.

Od začátku příštího roku se v Brně mění pravidla pro odtahy aut při blokovém čištění ulic. Odtahová vozidla nebudou špatně zaparkovaná auta odvážet na záchytné parkoviště, ale pokud to půjde, postaví je zpět na místo odtahu. Nový postup včera schválili brněnští radní.

Řidiči se od Nového roku setkají s tím, že pokud auto zůstane zaparkované v místech, kde je naplánované blokové čištění, nebudou si ho muset vyzvedávat na odstavném parkovišti Brněnských komunikací v Černovicích.

Nastat můžou dva případy: Buď jeřáb odtahového vozidla špatně zaparkované auto pouze nadzvedne a po vyčištění ulice ho zase vrátí na původní místo. Anebo odtahové vozidlo přesune auto do jiné ulice na parkovací místo a po skončení čištění ho zase převeze zpátky na původní.

Odtah bude zdarma, ale pokuta řidiče nemine

Nová pravidla počítají také s tím, že řidiči nebudou za odtah platit, ale náklady na sebe převezme město. To ale neznamená, že řidiči špatně zaparkované auto projde jen tak. Podle současného ceníku se platí tisíc korun za nedokončený odtah auta, necelé dva tisíce za dokončený odtah a přes tři a půl tisíce za to, že odtahová služba přiveze auto jeho vlastníkovi ze záchytného parkoviště.

Odtahy od ledna nově zpoplatněné nebudou. Řidič naopak dostane pokutu od městské policie, která může být až dva tisíce korun.

Strážníci dosud řidiče při blokovém čištění pokutovali jen v případě, že se hlídka zrovna nacházela v místech, odkud se auta odtahovala. Pokud u odtahu nemuseli strážníci asistovat, zaplatil řidič jen poplatek za odtah.

Od ledna budu muset být strážníci u všech blokových čištění, což pro ně znamená víc práce. Systém má být proto zkoordinovaný tak, že se dopředu přesněji naplánují termíny blokových čištění v jednotlivých čtvrtích, tak aby se strážnici mohli všech účastnit a nezasahovalo to do jejich běžné práce.

Odtahy zajistí Brněnské komunikace

Nový způsob podle náměstka primátora Richarda Mrázka znamená, že řidič nedostane několikanásobný trest – tedy poplatek za odtah, pokutu a ještě si pro auto musí dojet.

Nové řešení od ledna má být komplexnější, protože všechno budou zajišťovat Brněnské komunikace, které doteď za odtahy při čištěních platí externí firmě. Tuto smlouvu vypoví. Městská společnost proto dostane ke čtyřem odtahovým autům dalších osm. A zástupci této firmy zároveň budou bloková čištění plánovat pro všechny městské části tak, aby to jejich odtahová auta i strážníci zvládali pokrýt.

Magistrát ze svého rozpočtu za tuto službu pošle Brněnským komunikacím dvacet tři a půl milionu korun ročně.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio