Blanenský areál ČKD se v elektronické dražbě neprodal, vyvolávací cena byla 138 milionů

17. červenec 2019

O průmyslový areál ČKD v Blansku v dnešní elektronické dražbě nikdo neměl zájem. Vyvolávací cena byla 138 milionů korun. Stanovil ji znalecký posudek.

Průmyslový objekt skončil před šesti lety v konkurzu, věřitelé přihlásili pohledávky za 1,5 miliardy korun. Podle insolvenčního správce objektu Jiřího Šebesty případní zájemci čekají na snížení ceny. „Mělo by dojít k takzvanému udělení pokynu ze strany věřitelů k tomu, aby správce snížil vyvolávací cenu o 10 až 15 %, aby to pro budoucí investory bylo zajímavější.“

ČKD v insolvenci

První finanční problémy sahají až do 90. let, kdy areál vytuneloval jeho tehdejší ředitel a skončil za to ve vězení. Dlužil tehdy výplaty i řadovým zaměstnancům. Další velcí věřitelé se pak postupně přihlašovali se svými pohledávkami. A peníze chtěli i po posledním majiteli, kterým byla od roku 2010 společnost ČKD Blansko Strojírny. Stojí za ní ruští podnikatelé. Ti ji poslali do konkurzu. Celkově se s pohledávkami přihlásilo 19 věřitelů, kteří požadují zhruba 1,5 miliardy.

Stav areálu

Některé budovy si pronajímá soukromá firma, ale velká část areálu chátrá. Nedávno například insolvenční správce dělal nutné opravy střechy za několik milionů korun. Špatný je i stav železniční trati, která na několika místech vede přes frekventovanou Gellhornovu ulici, kudy jezdí auta směrem k Punkevním jeskyním. Areál byl na vrcholu v době komunismu, svého času zaměstnával kolem tisícovky dělníků. Podle posledních údajů z roku 2017 měl stávající nájemník asi 400 pracovníků.

Změna majitele

Smlouva, kterou má nájemník – ČKD Blansko Holding – podepsanou, bude platit dál. Dá se říct, že nový majitel areál kupuje i s aktuálně provozovanou výrobou. Do budoucna bude záležet, jak se obě strany dohodnou. Každopádně jakmile dostane dražební společnost od vítěze celou částku, samotná změna vlastníka v katastru je otázkou několika týdnů.

autor: ahe
Spustit audio