„Bez Česka už do kosmu nic neodletí.“ Brněnská firma dodává součástky pro evropský vesmírný program

3. prosinec 2020
Podcast Budoucnost R

Budou na všech evropských vesmírných raketách české vlajky? Podle Petra Kapouna, CEO společnosti SAB Aerospace, je to možné. Jeho firma nedávno dosáhla významného úspěchu – dodává zařízení nejen pro raketu Vega, ale nově i pro Ariane 6. 

Petr Kapoun stojí v čele úspěšné brněnské společnosti SAB Aerospace, která je špičkou v oblasti českého vesmírného průmyslu

Dosud firma SAB Aerospace dodávala zařízení pro rakety Vega a Vega C. Šlo o takzvaný „dispenzer“, tedy o zařízení, díky němuž může raketa na oběžnou dráhu bezpečně vynést až desítky satelitů naráz. Pro Ariane 6 nyní SAB Aerospace začne dodávat i takzvaný „sequencer“.

„Dřív byla raketa schopna si vypouštění satelitů řídit svým vlastním počítačem. Když jsou tam ale desítky družic, není to počítač schopen zvládnout. Proto tam přidáte sequencer – mozek, který od počítače rakety dostane signál: Už můžeš začít vypouštět! V případě Ariane 6 budeme dodávat právě tento počítač,“ popisuje Petr Kapoun.

Na dodávce součástek pro Ariane 6 spolupracuje SAB Aerospace se dvěma dalšími firmami. „Je to krok dopředu. Je-li mechanika tělo a elektronika srdce, my k tomu dodáváme ještě mozek. Otevřeli jsme si potenciál do dalších projektů. Můžeme dodat úplně celé zařízení,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Úspora nákladů a energie 

Česká firma v tendru na dodávku zařízení pro Evropskou vesmírnou agenturu zvítězila mimo jiné i díky svému unikátnímu technickému řešení.

„Přirovnáváme to k šuplíkové metodě. Představte si skříň, která má deset šuplíků, každý z nich ovládá tři až čtyři satelity. Budeme tak mít na skladě jen jedno zařízení, nemusíme jich mít deset druhů. Pro každý let budeme jen přidávat šuplíky,“ popisuje Petr Kapoun.

Když navíc jeden „šuplík“ selže, ty ostatní svou práci dokončí. „Šetří to náklady i spotřebu energie, která je limitovaná,“ zdůrazňuje.

SAB Aerospace dodává i zařízení pro experimenty, které budou vědci provádět na palubě mezinárodní vesmírné stanice. Co bude jejich cílem? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související