Beskydy budou vždycky moje hory, směje se cestovatel Hynek Adámek

Pochází z Frýdku Místku, měl to do nich kousek. „Člověku přece přirostou k srdci nejvíce ty kopce, které jako první zdolal, kde poprvé spal s kamarády pod širákem,“ dodává muž, který procestoval pořádný kus světa.

Jen o Islandu by dokázal Hynek Adámek mluvit hodiny, navštívil ho více než dvacetkrát. Stále je co objevovat, navíc už tam má přátelé a známé, se kterými se rád vídá. Jeho srdeční záležitostí je také Afrika, zejména Etiopie.

„Měl jsem období, za které se rodině a známým dodatečně omlouvám, kdy jsem nedokázal mluvit o ničem jiném. Chtěl jsem v Etiopii dokonce žít. I babička byla přesvědčená, že si odtamtud přivezu ženu,“ usmívá se. Společně s Pavlem Mikešem napsal knihu „Čas je dar Afriky – Etiopie“.

Vystudoval na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně obor fyzická geografie, pár let pracoval v oboru, ale v devadesátých letech spoluzaložil cestovní kancelář a rozjel se do světa. Zjistil, že mu nevadí mluvení, stal se jakýmsi tiskovým mluvčím, člověkem, který všechno bez problémů vyřizoval.

Cestovatel Hynek Adámek

Začal spolupracovat s geografickým magazínem Koktejl, posléze jako externí spolupracovník National Geographic Česko. Píše a fotí.

Fotografové neradi hledají ve svých sbírkách ty nejlepší snímky. Hynek Adámek tvrdí, že by je určitě našel mezi složkami z afrických cest a pak z doby, kdy byl členem týmu, který před jedenácti lety budoval na ostrově Jamese Rose první vědeckou základnu v Antarktidě – stanici Johanna Gregora Mendela.

Zážitků má na rozdávání, často proto pořádá nejrůznější besedy a setkání. Jedno takové ho přivedlo i do Olomouce, a to v rámci festivalu Jeden svět.

autor: voj
Spustit audio