Baťův kanál do roku 2027 propojí Kroměříž s Hodonínem

1. březen 2023 18:30

Ředitelství vodních cest plánuje prodloužení splavnosti Baťova kanálu o dva nové úseky, a to na jeho severním i jižním konci. Dvoumiliardová investice tak do roku 2027 propojí touto vodní cestou Kroměříž s Hodonínem. Co vše budou práce zahrnovat a jaký přínos budou mít pro region? Na to se Zdeněk Truhlář ptal ředitele podniku Lubomíra Fojtů.

„Baťův kanál je fenomén, u kterého málokdo očekával, že bude mít takový turistický efekt. Od poloviny 90. let se začal obnovovat, protože byl zanedbán a do té doby sloužil pouze k zavlažovacím účelům. Takže když se začalo pracovat na jeho obnově, tak po zprovoznění prvních šesti plavebních komor, byla návštěvnost zhruba 5 000 návštěvníků za rok. Dnes je to číslo mnohem vyšší. Nejvyšší číslo bylo asi 90 000 návštěvníků a počítáme s tím, že prodloužení Baťova kanálu na obě strany a vybudování okruhu Vnorovy-Veselí by se mohl počet návštěvníků až zdvojnásobit,“ popisuje Fojtů.

V rozhovoru byla řeč i o nových přístavech a přístavištích třeba v Kroměříži, Starém Městě nebo Uherském Ostrohu.

K záměru na stavbu místního přístaviště na řece Moravě i nové plavební komory v Bělově se mohli vyjádřit i lidé v Kroměříži. Místní mají obavy například ze změny výšky hladiny Moravy, která by ovlivnila výšku a kvalitu spodní vody ve studnách. Na nich jsou v některých částech Kroměříže závislí. U veřejného projednání byl s mikrofonem redaktor Českého rozhlasu Zlín Lukáš Veselý: 

Spustit audio

Související