Básník Ivan Blatný. O hvězdě české poezie, která přese všechno zazářila, v oceňovaném románu Martina Reinera

7. leden 2022

Byl jednou z nejzářivějších hvězd české poezie – a pak jako by ho navždy spolkla černá díra. Ivan Blatný, hlavní hrdina biografického románu Martina Reinera Básník. Zachycuje pohnutý život básníka Blatného od zářivého mládí v meziválečném Brně až po těžký život v anglickém exilu. Román získal většinu českých literárních cen a jako Radioknihu ho na Plusu můžete poslouchat celé čtyři týdny.

Martin Reiner: Básník
Účinkuje: Vladimír Krátký
Připravil: Ludvík Němec
Zvukový mistr: Lukáš Dolejší, Michal Zelinka
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2016.

Básník Ivan Blatný se narodil do rodiny literáta Lva Blatného, oba jeho rodiče ale zemřeli ještě před tím, než dosáhl dospělosti. V roce 1948 ho komunisté vyslali do Velké Británie, odkud se už nevrátil a poštou vrátil svůj průkaz člena KSČ.

Čtěte také

V emigraci se ale zhroutil a skončil v psychiatrické léčebně, v jednom z ústavů i zemřel. Navzdory hospitalizaci pokračoval v tvorbě, která se do světa dostala díky zájmu jeho blízkých. 

Čtvrtstoletí po jeho smrti vyšel román Básník. A málokterá kniha byla v českém literárním světě tak dlouho a tak napjatě očekávána. O tom, že Martin Reiner píše knihu o Ivanu Blatném, se vědělo už od počátku tisíciletí. Když objemný román v roce 2014 konečně vyšel, v závěrečné autorské poznámce jsme si mohli přečíst Reinerovo upřesnění:

Martin Reiner, básník, prozaik, nakladatel a organizátor kulturního dění

„Tento román jsem začal psát v roce 2000, ale materiály k Ivanu Blatnému shledávám a shromažďuji od roku 1986. V roce 2002 jsem práci přerušil s pocitem, že za daného stavu literární způsobilosti a znalosti faktů nejsem schopen svůj úkol uspokojivě dokončit. Znovu jsem se ke knize vrátil až na podzim 2009. Netajím, že jde o koláž svého druhu; naopak takový byl v posledku autorský záměr. Párkrát jsem vědomě malinko ‚pohnul časem‘ dopředu nebo dozadu, ale nikdy nešlo o zvlášť důležité momenty. Fabuloval jsem výlučně v mantinelech možného.“

Ivan Blatný (zcela vlevo) u mikrofonu Českého rozhlasu, 2. 4. 1941

Rozhlasová adaptace dokumentárního románu princip koláže přijímá, nesoustřeďuje se jen na osudy Ivana Blatného, ale snaží se být jakousi freskou brněnského literárního světa od třicátých až do padesátých let minulého století.

Spustit audio

Související