BáSnění Davida Vávry

4. září 2023

Architekt, herec a spisovatel David Vávra představuje své oblíbené básně.

Rád jezdím ve stejném autě, chodím do stejné kavárny ve stejném městě i ve stejném čase.

Připravila: Marina Feltlová
Natočeno: 2018

David Vávra absolvoval stavební fakultu ČVUT a Akademii výtvarných umění v Praze. Společně s Milanem Šteindlerem spoluzakládal divadlo Sklep, které vzniklo v 70. letech 20. století v Praze. Zároveň společně vytvořili svérázný cyklus výuky německého jazyka Alles Gute v rámci satirického pořadu Česká soda. Hrál ve filmech Kouř, Cesta z města, Kopytem sem, kopytem tam, Mazaný Filip či Pasti, pasti pastičky. S Radovanem Lipusem je spoluautorem televizních seriálů Šumná města a Šumné stopy, v kterých vystupuje v roli zasvěceného průvodce. 

Každý úkol je krásný. Každá věc má v sobě trošku utrpení a trochu kompromisu a současně řadu lidských vzpomínek i disharmonií, které se od sebe nedají oddělit. Navíc na každé stavbě jsou chyby.
David Vávra

Jako architekt se věnuje především obnovám budov, v menší míře i navrhování budov nových, zejména určených k bydlení. Je autorem rekonstrukce Švandova divadla, kde se inspiroval secesně-kubistickou architekturou. Bývalou továrnu Vertex přestavěl na knihovnu v Hradci Králové. Rekonstruoval kostely v Praze-Braníku a v Modřanech, s Františkem Skálou vytvořil interiéry paláce Akropolis. David Vávra je také příležitostným básníkem, autorem sbírky Oslavné básně s podtitulem Patnáct kravat Davida Vávry (1998). Je také členem literárního sdružení Kvašňák.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

Viktor Dyk: Soumrak u moře – Devátá vlna (ze sbírky Devátá vlna, vyd. Maťa, 2002, ediční řada Miniatury)
Bohuslav Reynek: Vzpomínka na samotu (ze sbírky Básnické spisy, nakl. Archa, Petrkov 2009)
Jiří Suchý: Modré punčochy (z knihy Písničky /Klokočí, Motýl, Pro kočku/, Československý spisovatel, 1969)
Tomáš Kafka: Holiday on aj s námi (nepublikováno)
David Vávra: Hadr, chleba, drdol, zuby (nepublikováno)
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.