Barumka a Trnkobraní poprvé v jednom termínu: stovky policistů budou v pohotovosti, změní se i MHD

13. srpen 2019 17:14

Právě dnes zahajuje Krajské ředitelství policie Zlínského kraje bezpečnostní opatření vztahující se k letošnímu 49. ročníku Barum Czech Rally Zlín. V pátek začne pro policisty v kraji další opatření zaměřené na Vizovické Trnkobraní.

Stovky policistů budou dohlížet na veřejný pořádek, bezpečnost i plynulost silničního provozu při víkendové Barum Czech Rally Zlín a festivalu Vizovické Trnkobraní. Obě akce tradičně přilákají tisíce návštěvníků, letos se konají ve stejném termínu. Kvůli rallye budou nasazeny téměř čtyři stovky policistů, sdělila krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

"Kromě dopravních policistů, kteří budou mít k dispozici veškerou dostupnou radarovou techniku k měření rychlosti vozidel, jsou do opatření zařazeni i policisté služby pořádkové, cizinecké, ale také kriminální policie. Na toto bezpečnostní opatření jsme si vyžádali posily z řad dopravních policistů ze sousedního Jihomoravského a Moravskoslezského kraje," uvedla Javorková.

Podobné akce lákají zloděje. Návštěvníky proto vyzýváme, aby si své osobní věci a cennosti chránili, nenechávali je v zaparkovaných vozech a nedávali tak zlodějům šanci se obohatit.
Lenka Javorková, krajská policejní mluvčí

Policisté budou mít k dispozici vrtulník, využívat jej budou hlavně ke koordinaci dopravy a odhalování závažných dopravních přestupků nebo sledování odstavných parkovišť. Barum Rallye začíná v pátek, policisté jsou však v terénu ode dneška. Budou dohlížet na dodržování povolené rychlosti, kontrolovat u řidičů požívání alkoholu i technický stav vozidel u fanoušků, zejména nepovolené úpravy vozů.

"Podobné akce lákají zloděje. Návštěvníky proto vyzýváme, aby si své osobní věci a cennosti chránili, nenechávali je v zaparkovaných vozech a nedávali tak zlodějům šanci se obohatit," uvedla Javorková. Hudební festival Vizovické Trnkobraní se ve Vizovicích uskuteční v pátek a sobotu. "Desítky policistů z obvodních oddělení, dopravní policisté, kriminalisté a policisté z oddělení služební hipologie budou v pohotovosti od pátečních ranních hodin až do neděle večer," uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková. Policisté budou dohlížet na pořádek v ulicích města, procházet stanovými městečky i kontrolovat dodržování pravidel silničního provozu.

Rychlostní zkouška Barum Czech Rally omezí v pátek odpoledne a večer dopravu v centru Zlína. Dotkne se také městské hromadné dopravy (MHD) i železniční dopravy. Kvůli uzavírce Gahurovy ulice připravila Dopravní společnost Zlín - Otrokovice (DSZO) náhradní trasy MHD, objízdná trasa povede přes Prštné. Osobní vlaky na trase Otrokovice-Zlín-Vizovice budou od 16:00 nahrazeny autobusy. Podrobnosti k omezení naleznete na stránkách dopravce.

autor: Tomáš Patrick Hyánek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související