Barevné ledopády v pulčinských skalách jsou po letech znovu mohutné

Do skal u Pulčína na Vsetínsku se po letech naplno vrátily barevné ledopády.

Barevné ledopády se díky tuhé zimě opět objevily u Pulčína na Vsetínsku. Unikátní jev způsobují takzvané sněžné bakterie, které kaskády ledu barví do hněda. Za výjimečnou podívanou se musíte vypravit do nejvýše položené obce Valašska. Pak vás čeká krátká pěší túra do skalního města.

Po zhruba dvaceti minutách cesty vstoupíte do národní přírodní rezervace, kde se nachází největší skalní útvar moravských Karpat: Pulčín – Hradisko.

Unikátní barevné ledopády jsou rezavě zbarvené. Takovouto podívanou zde turisté kvůli teplým zimám nejméně čtyři roky neměli.

Ledopády se objevily díky mrazům a sněžení.

Pulčínské ledopády zná důvěrně i Leoš Růžička, který je s kamarády trampy objevil a poté i zpropagoval.

Zabarvení ledu způsobují řasy

„Jezdili jsme sem od roku 1970, spávali jsme ve skalním městě, kde nikdo v zimě nebyl. Říkal jsem si, že to dám na pohlednice, protože jsem jezdil celý život na trampy a nikde jsem takové barevné ledopády neviděl,“ popisuje Růžička.

Ledopády se nachází v oblasti, kde platí stupeň nejvyšší ochrany, kde se v létě chodí jen po vyznačených cestách.

Detail ledopádu.

Jejich unikátní zbarvení se přitom objevilo až v posledních pětadvaceti letech. „Když jsme sem před čtyřiceti lety jezdili, tak tu jakési ledopády byly, ale nebyly ještě barevné. Bylo to proto, že byl ten kaňon zastíněný. Teprve když po nějaké kůrovcové kalamitě vykáceli část stromů a dostalo se tam slunce, došlo k tomu zabarvení,“ vysvětluje ekolog Milan Orálek.

O ledopády se zajímali i brněnští vědci, kteří přišli s vysvětlením, že barevnost způsobuje sněžná řasa. Podobný jev se podle nich v České republice objevuje pouze na třech místech.

autor: rv
Spustit audio