Báňští záchranáři vynesli z dolu ve Stonavě těla posledních čtyř horníků

13. květen 2019 15:15

Záchranáři už dostali na povrch všechna těla horníků, kteří zemřeli při důlním neštěstí na Karvinsku. Loni v prosinci zahynulo na dole ČSM při výbuchu metanu 13 lidí. Ostatky zbývajících čtyř objevili záchranáři v oblasti porubu.

Těla byla převezena do Ústavu soudního lékařství v Ostravě kvůli nutné pitvě. U té budou s ohledem na národnost zemřelých také polští prokurátoři a členové společného vyšetřovacího týmu. Podle dozorující státní zástupkyně Gabriely Slavíkové stále pokračuje vyšetřování příčin výbuchu a prověřování všech okolností, které s neštěstím souvisí.

Neštěstí v Dole ČSM-Sever se stalo loni 20. prosince v hloubce kolem 880 metrů pod povrchem. Vybuchl tam metan, zahynulo 13 horníků – 12 Poláků a Čech. Deset havířů bylo zraněno. Příčiny výbuchu zjišťuje mezinárodní tým.

Bezprostředně po výbuchu se záchranářům podařilo vynést z podzemí jen čtyři mrtvé. Kvůli požáru muselo být místo uzavřeno speciálními výbuchuvzdornými hrázemi a záchranáři tam mohli sestoupit až po několika měsících. Minulý měsíc záchranáři vynesli z podzemí těla čtyř horníků, která se nacházela na začátku důlní chodby.

autor: mrk | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související