Bagry, suť a kamení. Dělníci začali s opravou jezu ve znojemských Oblekovicích

Jez postavili před 90 lety a nyní prochází generální opravou - jez v Oblekovicích je kulturní památkou a představuje historické technické vodní dílo, jedno ze soustavy jezů na řece Dyji sloužící pro zdejší mlýny.

Poslední rekonstrukce jezu byla v 70. letech minulého století – potom začal prosakovat a praskat. Aby byl bezpečný pro vodáky a vydržel další desítky let, musí Povodí Moravy investovat dvanáct milionů korun do rekonstrukce.

„V rámci samotných oprav dojde nejdříve k zajímkování části jezu, na které budou práce probíhat, a k odčerpání vody z návodní i spodní strany tak, aby byl jez pro dělníky přístupný. Následně bude odstraněna pata jezu, očištěno jezové těleso a založena nová pata jezu. Současně s tím nechá Povodí Moravy vyměnit trámový rastr včetně trámu přelivné hrany i jeho ukotvení. Dojde k vyplnění nádrží a doplnění kamene v kavernách přelivné plochy. Stejně tak dělníci doplní stávající kamenný zához v podjezí a přespárují levobřežní zeď,“ uvedl Petr Chmelař z Povodí Moravy.

Jez se nachází přibližně dva kilometry po proudu řeky Dyje od jezu u Louckého kláštera ve Znojmě. Patří k nejstarším jezům v povodí řeky Dyje, památkově chráněný je od roku 1958.

Práce na jezu potrvají do konce roku.

autor: Petr Tichý
Spustit audio