Až 12 let vězení. Soud uvalil vazbu na muže, který přepadl banku v Příbrami a tři hodiny tam držel rukojmí

30. prosinec 2018 15:47

Okresní soud v Příbrami poslal do vazby muže, který v pátek přepadl banku. Do příbramské pobočky vnikl se střelnou zbraní a držel rukojmí. Zadržela ho až zásahová jednotka policistů. Muži nyní hrozí až 12 let vězení.

„Obviněný byl vzat do vazby z důvodu vazby útěkové a předstižné. Eskorta ho odvezla do vazební věznice. Proti usnesení je přípustná stížnost. Obviněný si nechal lhůtu a státní zástupkyně se vzdala práva,“ přiblížil předseda soudu Miloslav Boudník. 

K vazbě předstižné se přistupuje v případě, že by mohl dotyčný opakovat trestnou činnost, z níž je obviněn.

Muže odvezli policisté od soudu rovnou do vazební věznice. Na dotazy přítomných novinářů reagoval slovy, že se zatím nechce vyjadřovat.

Tři hodiny v bance

Osmadvacetiletý muž ozbrojený krátkou střelnou zbraní přepadl v pátek odpoledne příbramskou pobočku Unicredit Bank.

V budově na centrálním náměstí držel devět rukojmí - dva zaměstnance banky a sedm klientů; jednoho zákazníka propustil ještě před příjezdem zásahové jednotky.

Po necelých třech hodinách do banky vnikli příslušníci Útvaru rychlého nasazení (URNA) a muže zadrželi. Rukojmí byli v pořádku, nikdo nebyl zraněn.

Pachatel podle dřívějších informací policie akci podnikl, protože chtěl podat trestní oznámení prostřednictvím médií. Banku si údajně vybral náhodně.

Muž při vstupu do pobočky podle kriminalistů jednou vystřelil do stropu. V minulosti se už dopustil drobné trestné činnosti.

autor: Vojtěch Šrámek | zdroj: ČTK
Spustit audio