Auta brněnských továrníků zdobila náměstí Svobody

Jaká auta řídili brněnští textilní magnáti? V galerii Celnice u vily Löw-Beer je od tohoto víkendu k vidění nová výstava. Na příkladu brněnských prvorepublikových podnikatelů představuje automobilismus první poloviny 20. století. A prozrazuje také, jestli brněnská smetánka řídila podle pravidel silničního provozu.

Zhruba dvacítka historických aut v pátek obsadila brněnské náměstí Svobody. K vidění byly vozy jako Tatra 37, Tatra 57 nebo Praga Alfa z roku 1939. Nad přehlídkou barev oči přecházely: od matně černých nebo šedých aut až po zářivě červené a svítivě žluté vozy.

„Je to Sunbeam model 25 doctor coupé. Je to otce, ten si koupil jiné auto, takže s tímhle teď můžu jezdit já. Dřív s ním jezdil do obchodu pro pivo," vypráví jeden z majitelů veteránů Tomáš Hořice.

Automobiloví veteráni z dob slavných brněnských továrníků

Na zahradě vily Löw-Beer začíná výstava, na které návštěvníci uvidí osm unikátních vozidel.

„Například Austor Daimler z roku 1910, který je kulturní památkou a exponátem TMB. Dále zde budou dva mercedesy, jeden nádherný mercedes 380K, který vlastně je zástupcem těch kompresorových vozů silných, které Löw-Beerové ve vlastnictví měli, i když starší typy. Pak tady bude zástupce jiného kontinentu. Chevrolet Confederate Deluxe, který je z Ameriky samozřejmě. Tuzemská značka zde bude zastoupena dvěma vozy Tatra 30, což je automobil, který bude představovat typ vozu, který vlastnila rodina Stiassni," popisuje exponáty autorka výstavy Sivlie Zouharová-Dyková z Technického muzea v Brně.

Automobiloví veteráni z dob slavných brněnských továrníků

Vedle luxusních vozidel bude na zahradě k vidění i o něco lidovější vůz Tatra 57 neboli Hadimrška. Na panelové výstavě, kterou doplňuje spousta dobových fotografií, se lidé dozvědí, jakými auty jezdila brněnská smetánka. Tedy rodiny Löw-Beer, Stiassni a Tugendhat.

„Löw-Beerové opravdu byli nadšenými motoristy a nadšenými řidiči. Dá se říct propagátory automobilismu. Protože nejenom, že byli členové nejstaršího brněnského automobilového klubu, ale také vlastnili velmi drahé a velmi rychlé automobily například Lancia Lambda z roku 1922 a také kompresorové mercedesy," vysvětluje Zouharová-Dyková.

Automobiloví veteráni z dob slavných brněnských továrníků

Výstava lidem odpoví například na to, jestli členové rodiny Löw-Beeru jezdili s rychlými vozy sami, nebo zda měli šoféry. A pokud řídili, tak jací byli řidiči.

„U Fritze Löw-Beera máme opravdu zdokladované z jeho rejstříku trestů mnoho různých pokut a napomenutí, které dostával za to, co provedl, což byla obvykle rychlá jízda," usmívá se autorka výstavy.

Automobiloví veteráni z dob slavných brněnských továrníků

Kromě zajímavých informací o brněnských textilních podnikatelích a jejich vztahu k automobilismu se lidé na výstavě dozvědí i různé zajímavosti o jednotlivých značkách aut, kterými továrníci jezdili. Vernisáž výstavy s vůní benzínů je v galerii Celnice na zahradě vily Löw-Beer k vidění do 20. listopadu.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio