Astma můžete dostat i z aspirinu, věděli jste to?

17. květen 2016

Věděli jste, že astma můžete dostat v dospělosti i ve stáří? A že jeho důvodem může být i vaše práce? Všechny informace o astmatu a jeho léčbě se dozvíte ve středu 18. května odpoledne na Dni astmatu s Českým rozhlasem Brno v budově na Beethovenově 4.

Více než třetina lidí na celém světě trpí astmatem. To představuje asi 300 milion nemocných. Jen v České republice se s touto nemocí léčí půl milionu lidí. Ale celkový počet je podle lékařů ještě o 250 tisíc lidí vyšší.

Na Dni astmatu, který se odehraje v budově Českého rozhlasu Brno, budou o této velmi časté nemoci mluvit odborníci z Iniciativy pro astma. Návštěvníci se dozvědí všechno o příčinách, odhalování i léčbě astmatu a alergických nemocí. Zároveň jim odborníci od 15 do 17 hodin nabízí zdarma změření a zhodnocení jejich plicní funkce.


Den astmatu s Českým rozhlasem Brno
- středa 18. května 2016
- od 15 do 17 hodin
- příčiny, vyšetřování, léčba i prevence alergických nemocí a astmatu
- odborníci odpoví na všechny otázky
- měření a zhodnocení plicní funkce zdarma

O astmatu se mluvilo i v úterní poradně Apetýtu, kterou navštívila Bronislava Novotná z alergologické ambulance Interní gastroenterologické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Upozornila, že astma zdaleka není nemocí, která se objeví jen v dětství. „Okolo osmi procent astmatiků onemocní po 65. roce věku. Pak je ještě speciální druh astmatu, který se projeví mezi dvacátým a třicátým rokem a je způsobeno citlivostí na aspirin a ibuprofen,“ upozornila odbornice s tím, že toto astma postihuje asi 27 procent všech astmatiků.

Někteří lidé astmatem onemocní kvůli své práci. „Takzvaným profesním astmatem často trpí například pekaři. Po určité době v pekárně se u nich projeví alergie na mouku. I když potom z prostředí odejdou, astma jim zůstane, jen jej spustí jiné podněty,“ přibližuje lékařka.

Špatně se vám dýchá? Promluvte si s lékařem

Jak vlastně zjistit, že trpíte astmatem? Pokud trpíte pocitem, že se při námaze nemůžete plně nadechnout nebo vydechnout, píská vám v průduškách nebo cítíte tlak na hrudníku a přitom máte zdravé srdce, určitě byste měli vyhledat lékaře. Jen ten může s jistotou zjistit, zda trpíte astmatem a nasadit odpovídající léčbu.

„Dobrou zprávou je, že naprostá většina pacientů s astmatem může díky moderním lékům vést úplně normální život. Vždyť astmatem trpí i někteří vrcholoví sportovci – třeba Petra Kvitová nebo Vavřinec Hradilek. Záleží ale samozřejmě na vážnosti onemocnění, asi pět procent pacientů trpí těžkým astmatem, ale tam máme zase možnost jim dávat biologickou léčbu,“ upozorňuje Bronislava Novotná.

Právě ona a její kolegyně Dagmar Kindlová a primářka Eva Ohnútková budou hosty středečního Dne astmatu s Českým rozhlasem Brno.

autor: ska
Spustit audio