Areál bývalé vojenské roty v Kvildě se promění v keltský archeopark

18. prosinec 2018 13:19

Místo, kde dřív v Kvildě bývala kasárna, se přemění na keltskou osadu. Archeopark, jehož smyslem je přilákat do šumavské obce hlavně rodiče s dětmi, už má konkrétní podobu.

Vedení obce má na stole konkrétní plán. „Jsou to dva hektary. Hned z kraje situačního plánu máme vstupní budovu a samozřejmě těch milion návštěvníků má své potřeby, ke kterým patří toaleta. To je jedna z věcí, které právě chybí na Kvildě,“ ukazuje starosta Václav Vostradovský.

Na plánku je hodně zelené barvy. „Bude to de facto park v parku. My se chceme přenést do dávné historie až do dob Keltů a tam to samozřejmě bylo o zeleni, dřevu, ohni, železe a dalších věcech. Všechny tyto prvky budete potkávat, když budete procházet časem v rámci postupu tou bývalou rotou,“ vysvětluje starosta.

Na plánku je zakreslený také amfiteátr pro kulturní akce. „Návštěvníci tam budou mít možnost vyslechnout si třeba tu dobovou hudbu, ale samozřejmě se nebudeme bránit ani novějším směrům,“ dodává Václav Vostradovský.

V novém areálu budou mít svoje místo i zvířata. „Chceme, aby to žilo. Bude tam nějaká ohrada na ovce, kozy, aby návštěvníci měli možnost procházet si tím areálem, vidět život toho areálu i mimo nějaké oficiální akce,“ říká starosta.

Archeopark Kvilda bude mít část zaměřenou na obchod a mír, ale i část zaměřenou na válku. „Budou tam obranné prvky, které se tenkrát používaly, ale můžeme se v těchto prostorách potom následně přenést v čase, protože jsou tady na Kvildě ukázky z dob gotiky, nebo se můžeme přenést i do roku 1945,“ dodává Václav Vostradovský.

Výstavba archeoparku v Kvildě začne v roce 2020.

Spustit audio

Související