Architektonický poklad Libušín se po tragédii znovu otevírá. Ve své původní podobě. Díky vám. Děkujeme

29. červenec 2020

Unikátní historickou stavbu na Pustevnách zdevastoval v roce 2014 požár. Škoda za 80 milionů. Taky díky sbírce posluchačů Českého rozhlasu se památku podařilo po dlouhých šesti letech obnovit.

Prakticky okamžitě po devastujícím požáru Libušína v březnu 2014 inicioval Nadační fond Českého rozhlasu vznik sbírky Pustevny. Díky ní jste mohli přispět na obnovu historického objektu.

Libušín a Maměnka na Pustevnách

Obě chaty, vystavěné ve slohu tzv. lidové secese od architekta Dušana Jurkoviče, byly otevřeny v roce 1899. V roce 1995 byl Libušín vyhlášen Národní kulturní památkou. Ve stejném roce začala rozsáhlá rekonstrukce trvající až do roku 1999. V roce 2014 do základů vyhořel.

Den pro Pustevny

Přesně dva měsíce po tragédii pak ještě Český rozhlas Dvojka zorganizovala charitativní koncert Den pro Pustevny, kde vystoupily Javory, skupina Fleret, Spirituál kvintet, Buty a další. Kvůli nepřízni počasí Dvojka už tehdy celou akci streamovala živě zdarma na Facebooku i YouTube.

Výtěžek z akce, na které spolupracovalo i Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, putoval na konto sbírky. Kdo se nemohl dostat přímo na místo, přispíval prostřednictvím speciálního call centra, dárcovskými sms nebo i jen vhozením peněz do kasičky na recepci rozhlasu.

Posluchači darovali milion

Už dva dny po koncertu Dvojky bylo na účtu pro Libušín přes pět milionů korun. Samotní posluchači Českého rozhlasu se na obnově národní kulturní památky nakonec podíleli částkou téměř jeden milion korun.

Kromě Nadačního fondu Českého rozhlasu přispělo Ministerstvo kultury ČR i například Moravskoslezský kraj. Valašské muzeum získalo taky příslib Lesů České republiky, že na obnovu této národní kulturní památky dodají materiál.

Pohled na Libušín v červenci 2019

Spustit audio

Související