Architekti, inženýři, projektanti i ekologové bezplatně pomůžou lidem z obcí poničených tornádem

12. červenec 2021

Tisíce tun suti se vrší na třech velkých skládkách na jihu Moravy. Jde o kusy ze stovek domů poničených tornádem. Když už je odklízení trosek téměř u konce, přichází nová starost: jak postavit nové domy? Pomocnou ruku obyvatelům a obcím podala Česká komora architektů a s ní taky inženýři, projektanti nebo ekologové.

„Můj manžel je hasič a zrovna tam byl v té první vlně pomáhat. Trápilo mě, že se nedokážu hned zvednout a jet, nějakým způsobem pomoct.“ Architektka Šárka Králiková Mecnerová z Hradce Králové měla informace z poničených obcí z první ruky. Když Česká komora architektů oslovila svoje členy s nabídkou, ať pomůžou, neváhala.

Čtěte také

Nabídka architektů, kteří bezplatně pomohou, je dostupná na webu. Služeb rád využije třeba městys Moravská Nová Ves. „Nechci se trumfovat s kolegy z okolních obcí, ale nám to skutečně vzalo prakticky veškeré veřejné budovy,“ říká starosta Marek Košut z TOP 09. Školka, tři školní budovy, sokolovna, radnice nebo smuteční síň. „Máme sešrotovanou náves. Začínáme na zelené louce, nezůstal tady jediný stromeček, nic. Záchrannými pracemi se zdevastovaly veřejné komunikace a prostranství,“ dodává starosta.

„Jako Drážďany po válce“

Škody v obci půjdou do stovek milionů korun a starosta si nabídky komory architektů i projektantů váží. „Může to být ohromná příležitost pro urbanismus obce.“ Předseda Komory architektů Jan Kasl nastiňuje, s čím vším mohou jeho kolegové pomoct: „Od konzultací, porad, kolegové nabízí hotové projekty, krajinářští architekti, stavební inženýři, infrastrukturní inženýři, kteří dělají dopravní komunikace, sítě.“

Moravská Nová Ves. Dobrovolníci z okolí, Brna, ze Žiliny a z Prešova uklízejí nejvíce zničený kostel v oblasti

Do spolupráce se podle Kasla zapojí i studující stavaři anebo architekti z Vysokého učení technického. „Některé změny v těch sídlech se budou řešit dlouho – výsadba zeleně, veřejná prostranství, nějaké terénní úpravy, to všecko přijde. Ničivý důsledek tornáda by se dal obrátit ve výzvu a v šanci pro hezčí rozvoj těch sídel,“ říká Kasl.

Další pomocnou ruku nabízí i brněnská Nadace Partnerství, ekologická nezisková organizace, která může poskytnout know-how třeba k pasivním domům a konkrétnímu způsobům udržitelného bydlení. „Zelené střechy, dvojí rozvody vod pro využívání šedé vody a další. Všechna tato opatření přispívají k tomu, že náklady na péči o domácnost budou v budoucnu nižší,“ říká ředitel nadace Petr Kazda.

Experti přímo z nadace anebo na ni napojení profesionálové mohou pomoct i s konzultací návrhů domů, financováním anebo poradí obcím s obnovou krajiny.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související