Antropologický vývoj člověka

20. duben 2007
Vaše téma

Proč vypadáme tak, jak vypadáme, otázka pro antropologa. A právě o nich a o jejich oboru bylo dnešní Vaše téma. Minulý čas je na místě, protože před námi je poslední díl Vašeho tématu. Dobré odpoledne.

moderátor:
Dostáváme se ke konci. Jeden z našich posluchačů se ptal, jak je to se vzrůstem slavných osobností.

Jiří KOKMOTOS:
Tak je to úplně stejně jako se vzrůstem osob normálních, ale pokud náš posluchač narážel na dobu středověku, tak má pravdu v tom, že lidé byli prostě obecně menší. Co zapříčinilo to, že dnes je průměrná výška mužů sto osmdesát centimetrů, když ještě v roce 1870 polovina mužské populace měla pod sto pětašedesát centimetrů? Tak na to už odpoví profesor Zbyněk Šmahel z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Zbyněk ŠMAHEL, profesor, Přírodovědecká fakulta UK:
Výrazným omezením infekčních nemocí, lepší hygienou, vyloučením vlastně, alespoň v prostředí vyspělých zemí, dětské práce a také míšením populací na větší vzdálenosti, což vede k takovému zvýšení tělesné výšky také. Čili tady se už pak objevují i faktory sociální a sociokulturní.

Jiří KOKMOTOS:
Jenže to ale neznamená, že díky neustálému zpohodlňování lidí budeme růst stále výš. To spíš budeme kynout do šířky. Tělo totiž nesnese příliš vysoké postavy, to hlavně z toho důvodu, že se namáhá organismus a hlavně je to nápor na klouby.

moderátor:
To už mluvíme o aktuální podobě, jak na tom byli naši předchůdci?

Jiří KOKMOTOS:
Tak pokud mluvíme o různých druzích rodu Homo, tak jejich podoba byla přiměřená tomu, kde žili a co dělali. Čili Homo sapiens neandrtalensis byl spíše robustní postavy a tělo měl uzpůsobeno pro život v chladných částech zeměkoule. Jinak tomu bylo u Homo ergastera, který žil v Africe, a jako první člověk shodil srst.

Zbyněk ŠMAHEL, profesor, Přírodovědecká fakulta UK:
V tom teplém prostředí Afriky při nárazových výkonech, při lovu, běhu a podobně musel být schopen dobře regulovat tělesnou teplotu, aby nedošlo k přehřátí. A to člověk reguluje odpařováním potu, a to je účinné jenom na holé pokožce.

Jiří KOKMOTOS:
Čili podobu tohoto člověka ovlivnila jeho potřeba lovit a jeho schopnosti rychlé chůze nebo běhu. Někteří lidé podle tohoto vzoru spekulují o naší budoucí podobě. Jestli se nám třeba vytočí palec podle toho, jak píšeme esemesky na mobilních telefonech a podobně. Jenže to jsou všechno spekulace, které stoprocentně potvrdí nebo vyvrátí čas.

moderátor:
Možná někdy v budoucnu zase přijde Jiří Kokmotos s tímhle tématem, ke kterému se nepochybně vrátíme. Díky.

Jiří KOKMOTOS:
Na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio

Více z pořadu