Ani Zlín a ani Zlínský kraj. Střet zájmu senátora Valenty prověří úředníci v Přerově

Podezření na střet zájmů senátora Iva Valenty (za Soukromníky) bude prověřovat přerovský magistrát.

Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Ministerstvo vybralo přerovský úřad z toho důvodu, že se nachází nejblíže místu trvalého pobytu senátora. Podnět na Valentu podala organizace Transparency International (TI), podle níž politik ovládá přes jiné společnosti regionální televizi TV Brno 1.

TI původně zaslala podnět zlínskému magistrátu. "Tento úřad je z projednávání věci vyloučen, protože odvolacím orgánem by v daném případě byl Krajský úřad Zlínského kraje, kde senátor Valenta působí jako zastupitel. Ze stejného důvodu ve věci nemůže činit žádné procesní úkony ani samotný Krajský úřad Zlínského kraje," vysvětlil Řepka.

Právě proto rozhodovalo o pověření jiného úřadu ministerstvo a vybralo Magistrát města Přerova ve správním obvodu Krajského úřadu Olomouckého kraje, který má Valenta nejblíže. "Takto postupujeme standardně a postup odůvodňujeme zásadou hospodárnosti a procesní ekonomie," doplnil mluvčí.

Podle TI ovládá Valenta brněnskou regionální televizi prostřednictvím českých a kyperských firem. Organizace je přesvědčena o tom, že se tím provinil proti zákonu o střetu zájmů, který zakazuje veřejným funkcionářům osobně ovládat firmy provozující rozhlas, televizi nebo vydávající noviny. Senátor to odmítá. V přestupkovém řízení mu hrozí pokuta do 250.000 korun.

Valentovi patří mimo jiné loterijní společnost Synot Tip či 70procentní podíl ve společnosti Our Media, pod niž spadá nejen TV Brno 1, ale i televize Praha TV, portál Parlamentní Listy či slovenský deník Pravda a web Pravda.sk. Na vlastnictví internetových serverů se ovšem zákon o střetu zájmů nevztahuje.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související