Anglický krb vám zajistí pocit romantiky i tepla domova

9. únor 2019

V zimě trávíme doma mnohem více času, a tak mnohem citlivěji vnímáme, jestli máme domov útulný a jestli se v něm cítíme opravdu dobře. Je Vám sice teplo, máte novou sedačku, ale stále to není ono? Tak si domov prohřejte anglickým krbem.

 

 

Tento typ krbu se začal používat v 18. a 19. st. v anglických selských staveních a od té doby je v Anglii oblíbený dodnes. Své příznivce má ale i u nás. Jeho zvláštností je totiž otevřený oheň v ohništi. Zajistí tak neopakovatelnou atmosféru domova a zahřeje vás nejen u srdce. Tomáš Hrdina z rodinné firmy Hrdina & České pískovce s.r.o. vám poradí, jaká je jeho údržba i jaké dispozice musí mít dům, do kterého chcete anglický krb zabudovat.

Na jeden z tradičně postavených anglických krbů se můžete podívat v pražském Svatojánském dvoře, kde se natáčela reportáž. Anglický krb umožňuje přímý kontakt s ohněm. V tradičně postavených krbech nenajdete žádná dvířka ani žádné ochranné sklo, jak je to běžné v krbových vložkách. Teplo tak sálá doslova do morku kosti. V Anglii je tento typ otevřených krbů oblíbený dodnes. Anglické krby vznikly v selských staveních na přelomu 18. a 19. st. a tento typ krbu najdete téměř v každé anglické domácnosti. Ostatně důvod, proč tento typ otevřeného krbu původně vznikl v selských staveních, je jednoduchý - hlavní myšlenka byla propojit funkčnost a krásu. Můžeme tu na rožni připravovat i kýtu nebo kachny a špízy. Ostatně vnitřek anglického krbu tak trochu připomíná pohled do černé kuchyně. V krbu je jasně vidět ohniště i vyzděný vnitřní prostor.

Otevřený oheň v interiéru vyžaduje obezřetnost

Zvukový efekt jemně praskajícího dřeva patří k celkové atmosféře anglického krbu. Anglický krb totiž dodá vašemu bytu nebo domu skutečný pocit hřejivosti a romantiky…Ovšem pozor, nesmíte do něj dát jehličnaté dřevo. Kousky hořlavého dřeva pak mohou vyletět dost daleko a může to být opravdu nebezpečné. V anglickém krbu je tedy nutné topit dřevem z listnatých stromů, nejlépe z břízy, a dřevo je navíc potřeba dobře vysušit pod dobu nejlépe dvou let.  Kolem krbu je na podlaze vhodná také minimálně 1m široká ochranná zóna z nehořlavého materiálu. V moderních interiérech lze použít sklo, často se pokládá keramická, cihlová nebo kamenná dlažba. A pokud chcete mít úplnou jistotu, není problém si k tradičnímu anglickému krbu nechat přidělat okrasné kovové panty, na které můžete v případě potřeby namontovat ochranná dvířka ze skla nebo z jemné sítě.

Anglický krb se hodí do jakéhokoliv interiéru

Jediné kritérium, které o stavbě anglického krbu rozhoduje, je statika a možnost odvodu spalin, tedy komín. Samozřejmě je výhodou, pokud již komín v domě existuje, pak je nutné ho pouze upravit. V bytech je nutné krb naddimenzovat daným prostorovým možnostem. Hlavní podmínkou je ale nosnost a statika domu. Anglický krb je těžký a statika rozhodne, jestli je možné tento typ krbu do daného domu opravu postavit. Další důležitou věcí je přísun vzduchu. Otevřený oheň si bere vzduch přímo z místnosti. Na danou místnost se musí vyměřit tak velký krb, aby nekouřil. A při propočtech se musí brát v úvahu i odvod spalin, tedy tah komínu.

Materiál určí, jestli anglický krb bude pouze naplňovat byt romantikou nebo bude i vytápět

Na stavbu anglického krbu se nejčastěji používá kámen, dřevo, cihly nebo kov. Anglické krby do moderních interiérů se často vyrábějí z litiny Vnitřek je ze žáruvzdorných materiálů a ze šamotové hmoty. Na opláštění potom záleží, jaký design a charakter anglickému krbu dodáme. Kámen má jednu výhodu. Dokáže naakumulovat teplo a pak ho vyzařovat. Ovšem ne každý druh kamene má schopnost vysoké tepelné akumulace. Ideální je pískovec, ovšem i ten je nutné dobře vybrat. Ideální je bílý typ pískovce s vysokým obsahem křemene. Kámen se nahřeje a i poté, co už oheň zhasne, předává teplo do celého bytu.

Romantika je za cenu mírného nepořádku, který ale stojí za to

Údržba je jednoduchá, ale je nutné počítat s manipulací s popelem. Instalovat anglický krb do bíle zařízeného obýváku tedy rozhodně není dobrý nápad. Před každým zapálením krbu je nutné vymést vychladlý popel. Pro tyto účely je dobré mít krytou kovovou nádobu. Nezapomínejte ale také na údržbu komína. Nutností je pravidelná revize komína spojená s jeho vyčištěním.

 

Spustit audio