Americký soud by mohl potvrdit vazbu pro Kevina Dahlgrena

Dnes se možná rozhodne o tom, jestli Kevin Dahlgren, který je podezřelý ze čtyřnásobné vraždy svých příbuzných v Brně-Ivanovicích, zůstane ve vazbě. Dvacetiletý Američan je za mřížemi od loňského května, kdy ho po příletu do Spojených států zadržela FBI. Jeho advokáti proti uvalení vazby podali stížnost a před federálním soudem ve městě Alexandria probíhá řízení, které má zákonnost vazby potvrdit nebo vyvrátit.

Právě dnes přitom skončí lhůta, do kdy se může obhajoba seznamovat s materiálem předloženým žalobou a reagovat na stanovisko státního zástupce. O dalším postupu pak rozhodne soudce. Nemá na to ale žádnou zákonem stanovenou lhůtu.

Pokud by soud propuštění Kevina Dahlgrena z vazby zamítl, neznamená to, že by už mohl být vydán do České republiky. Může se totiž ještě odvolat, stejně jako se odvolal proti samotnému souhlasu s vydáním do Česka. Tuto jeho stížnost už zhruba před měsícem odmítli američtí žalobci jako neopodstatněnou. Konečné slovo ale bude opět mít federální soud a po něm ještě americké ministerstvo zahraničí.

Kevin Dahlgren trvá na tom, že je nevinný. Vypověděl, že si šel zaběhat a své příbuzné při návratu našel už mrtvé. Dostal prý strach a ve zmatku uprchl. Kriminalista Antonín Hrdlička z jihomoravské policie je ale přesvědčen, že důkazy proti němu jsou jednoznačné.

Chybí motiv

„Existuje větší množství různých technických záznamů a ze Spojených států dorazily věci, které byly u Dahlgrena zajištěny, jedná se zejména o oděvní svršky a další věci. Víme, kdy se vražda stala, víme, kde se stala, víme zhruba jak, víme kdo je podezřelý, máme odpověď na šest ze sedmi základních kriminalistických otázek. Ta poslední je motiv a tam jasno nemáme."

Pokud se Kevin Dahlgren dostane před český soud, hrozí mu nejvyšší možný trest, tedy doživotí. Američané ale své občany málokdy vydávají k trestnímu stíhání do zahraničí a do České republiky nevydaly zatím nikoho. Pokud to tak bude i v případu Kevina Dahlgrena, trestu by mladý Američan úplně unikl.


autor: gaj
Spustit audio