Aleš Macháč: Protikomunistická odbojová organizace Světlana byla v roce 1949, rok po svém vzniku, rozprášena

30. květen 2019

Největší protikomunistická odbojová organizace Světlana vznikla v roce 1948 ve Zlíně. Sdružovala nejen nespokojené partyzány, přidávali se k ní i podnikatelé, příslušníci sboru národní bezpečnosti, ale také duchovní.

Počet členů Světlany sahal k pěti stům. Jejím zakladatelem byl bývalý partyzán Josef Vávra Stařík. Podle Aleše Macháče, příbuzného jednoho ze zakladatelů Světlany, byla organizace rok po svém vzniku rozprášena. Uvedl to v pořadu Den ve Zlínském kraji Českého rozhlasu Zlín.

„Státní bezpečnost se snažila vypátrat ty ukrývající se členy, vysoké představitele Světlany, které nepozatýkala. Takže vymysleli to tak, že do dopisů, které šly od Vávry Staříka jeho sestře Marii Novotňákové do Strážnice, tak dopsala tajným písmem, že posílá Vávra Stařík, který bude pomáhat lidem do zahraničí,“ uvedl Macháč.

Ve skutečnosti šlo podle něj o příslušníka Státní bezpečnosti Jaroslava Turečka, který se pak nazýval Jindra Tabara. „Ten se u těch Novotňáků objevil, pátral po lidech. Zkontaktoval se s Aloisií Doležalovou, která byla vlastně matka Světlany. A oni pátrali přes zbytky té Světlany, přes zbytky lidí, kteří nebyli zatýkáni, kde se skrývají ti členové, že mají člověka od Vávry, který jim pomůže přes hranice. Takto ty lidi, kteří v dobré víře, že jdou do zahraničí, tak je Státní bezpečnost potom pozatýkala,“ popsal.

Tento člověk pronikl do Světlany až v době dubna května 1949 a týkalo se to až toho zatýkání. „Takže se podařilo zatknout Rudolfa Lenharta, to byl nejvyšší představitel. Slabíkovi se podařilo uprchnout,“ popsal Aleš Macháč. Proběhlo několik soudních procesů ve Vsetíně, ve Zlíně, v Hradišti a bylo vykonáno devět trestů smrti i s Vávrou Staříkem,“ dodal. Mnoho dalších lidí bylo odsouzeno na doživotí, 25 let nebo ztráty majetku.

Celý rozhovor s Alešem Macháčem si můžete poslechnout v přiloženém audiosouboru a také zhlédnout ukázku filmové rekonstrukce zatčení generála Millera na konci druhé světové války na zámku v Hošticích. Film natočili v roce 1947 bývalý partyzáni a skuteční účastníci této protifašistické akce.

autor: Andrea Kratinová