Ale co se vzdušnými pěšinami ptáků? Básníci Jan Frolík a Radek Štěpánek o přírodě i literatuře

7. srpen 2023

O ptácích, rybách a další přírodě ve světě a v literatuře si povídají dva jihočeští rodáci: básníci Jan Frolík z Kardašovy Řečice a Radek Štěpánek, narozený v Prachaticích a nyní žijící v Telči. Autoři, které generačně dělí bezmála čtyřicet let, avšak spojuje niterný zájem o přírodu i literaturu, vyprávějí, vzpomínají a také odhadují, zda se – pokud jde o stav přírody – dočkáme změny k lepšímu. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Vladimír Krátký, Kryštof Bartoš
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: 2022
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

V loňském roce se podle rozhodnutí České ornitologické společnosti stal ptákem roku zvonek zelený. V pořadu z cyklu Souzvuk přednese básník Radek Štěpánek i svou báseň o zvoncích:

Přilétají za úsvitu,
zjevují se v holých větvích,
když je největší mráz a nejkratší den.
K oknu mě láká hemžení, prosí,
abych nezmeškal ani jeden střípek světla, které nabízejí všem.

Radek Štěpánek

Zvonek je v posledním desetiletí jedním z nejrychleji ubývajících druhů. Právě proto ornitologové udělili titul Ptáka roku právě jemu, aby upozornili, že ani ptáci považovaní za běžné tu s námi nemusejí být napořád.

Vedle básní Radka Štěpánka zazní básně ze sbírek Jana Frolíka Seminář poezie, Útěcha z ornitologie, jeho dvojverší i haiku a také texty ze vzpomínkové sbírky Frantovo pole a jiná čtrnáctiverší. Rozhovory i autorské čtení obou básníků nahrála v Kardašově Řečici autorka pořadu. Další básně zazní v interpretaci Vladimíra Krátkého a Kryštofa Bartoše.

Spustit audio

Související