AKTUALIZOVÁNO: Testy pro dovolenou v Řecku nebudou pro české občany od pondělí potřeba

Čeští občané mířící na dovolenou do Řecka nebudou od pondělí potřebovat negativní test na koronavirus, jak se plánovalo.

Řecko vyřadí Česko ze seznamu zemí, jejíž občané mají povinnost předkládat test na koronavirus při vstupu do Řecka. Ve čtvrtek odpoledne to na twitteru uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Informace v článku níže již nejsou v tuto chvíli relevantní.

Některá tuzemská odběrová místa proto reagují na zvýšený zájem o testování a posilují své kapacity. V Jihomoravském kraji to od zítřka bude platit pro obě brněnské fakultní nemocnice.

Fakultní nemocnice Brno na svém pracovišti v Bohunicích vyhradila speciální tým, který se bude věnovat pouze lidem, kteří míří do Řecka. V praxi to bude od pátku (14. srpna) fungovat tak, že lidé můžou přijít na stěr i bez předchozí registrace. Na místě se musí prokázat nějakým dokladem o cestě do Řecka. Otestovat se mohou v pondělí, ve středu a v pátek.

Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny je systém odlišný. Liší se především v tom, že se tam lidé musí pro získání testu registrovat. Na druhou stranu ale laboratoř testuje každý všední den. Navíc bude v provozu i tento víkend a testy by měla provádět každých pět minut. Víkendové odběry budou možné i v tom dalším týdnu, tentokrát však v Bohunicích.

Jaký režim testování bude platit ke konci srpna, zatím zcela jasné není. Lidé za test a certifikát dohromady zaplatí zhruba dva tisíce korun. Výsledek testu získají do 48 hodin.

Zvýšený zájem

Mluvčí obou nemocnic přiznali, že není snadné najít další volné pracovníky. Obzvlášť v létě v době dovolených a takto narychlo. Do administrativy se tak zapojují i úředníci z různých oddělení, vypomáhají také medici z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Čtěte také

Testování v Jihomoravském kraji

V Brně fungují pro samoplátce ještě čtyři soukromé laboratoře. Test si můžou nechat lidé udělat také v hodonínské nemocnici. Naopak ve znojemské nemocnici testují pouze pacienty s lékařským doporučením, ve městě je ale jedna soukromá laboratoř pro samoplátce.

Úplný seznam odběrových center i s adresami je dostupný na stránkách ministerstva zdravotnictví spolu s registračními formuláři. Cena testu v soukromých laboratořích bez certifikátu, který je pro vycestování nutný, se pohybuje od 1 750 korun do dvou a půl tisíc korun.

Podle aktuálního seznamu na webových stránkách ministerstva zahraničí je potřeba test při cestě na Kypr. Karanténa čeká turisty třeba v Irsku, Estonsku, Lotyšsku nebo Norsku. Vůbec nelze vycestovat do Finska a Litvy.

autor: Petr Tichý
Spustit audio

Související