Aktivní stáří: Je jim přes osmdesát, turistice a cvičení se stále věnují s nadšením

Kde si v seniorském věku hledat přiměřené aktivity? Vlasta Gajdošíková natáčela s členy Klubu českých turistů a Sokola. Obě organizace mají ve svých řadách členy, kteří překročili osmdesátku.

Turistika a jednoduchá prostná cvičení patří k aktivitám, které jde provozovat do vysokého věku. Svých celoživotních koníčků se drží i dva pánové, kterým už klepe na dveře devadesátka: dlouholetí přátelé Milan Pernica a Jiří Bílý.

Milan Pernica je předsedou krajské komise značkařů Klubu českých turistů. V klubu je nejméně šedesát let, od konce 40. let minulého století. I když v lednu oslaví devětaosmdesáté narozeniny, dosud se věnuje turistickým značkám. I když do terénu s plechovkou barvy už tak často nevyráží.

Předseda krajské komise značkařů Milan Pernica

„To značení potřebuje určitou evidenci. Dřív se to vedlo papírově, teď to máme na počítači. Máme dokonce určitý program, který nám umožnuje automaticky vytvářet texty směrovek. Tím se teď bavím. Nedovedu si představit, co bych dělal, kdybych to nemohl už dělat. To bych se asi ukousal nudou,“ směje se senior.

Turistika byla koníčkem, který jej svedl dohromady s Jiřím Bílým. Přátelí se spolu už od padesátých let minulého století. I sedmaosmdesátiletý Bílý je v klubu turistů stále aktivní.

Aktivní turista a Sokol Jiří Bílý.

„Teď už jsem všechny funkce složil a dělám jenom občas vedoucího nějakých akcí. Letos jsem měl skupinu třiceti lidí, byli jsme na naši turistické chatě odboru první brněnské, kterou máme v Tatrách,“ uvádí příklad Jiří Bílý, který stál u zrodu zmiňované chaty. Turisté ji začali stavět před padesáti lety.

Kromě chůze přírodou, u které už musí mít o něco klidnější tempo, se aktivní senior věnuje také cvičení v Sokole. Cvičí společné s dalšími seniory, připravují vystoupení na všesokolský slet, který se uskuteční příští rok v Praze.

„Člověk si musí troufat. Musí si dávat vyšší cíle,“ krčí rameny cvičenec.

autor: gaj
Spustit audio