Akce pro rodiny s dětmi, cyklisty i milovníky gastronomie nabízí víkendové tipy

11. květen 2018

Připravili jsme pro vás výběr akcí na nadcházející víkend v Jihomoravském a Zlínském kraji. Vyberte si, co vás zajímá.

Pohádkový mlýn

Celodenní program je v sobotu určený především rodinám s dětmi v areálu mlýna známého z pohádek, jako jsou Nebojsa nebo O statečném kováři. Návštěvníci, kteří v sobotu 12. května zavítají na větrný mlýn do Kuželova na Horňácku, se ocitnou v pohádkové říši.

Postavičky z klasických českých pohádek budou s dětmi plnit nejrůznější úkoly. Za splnění úkolů budou děti dostávat pohádkové kartičky, které si pak doma budou moci vybarvit a sestavit si tak vlastní pohádkovou knížku. A jelikož spolupořadatelem je nedaleká Horňácká farma z Hrubé Vrbky, chybět nebudou ani živá zvířátka. Začátek je v 10 hodin.

Napoleonské manévry ve Valticích

Akce Napoleonské manévry ve Valticích 2018 se od neděle do úterý zúčastní na 150 nadšenců v napoleonských uniformách a nabídne možnost seznámit se s životem vojáka přelomu 18. a 19. století.

Program bude tematicky věnován přípravám na vylodění Bonapartovy armády na Maltě v roce 1798 a přípravě na akci Austerlitz 2018, tedy 213. výročí bitvy u Slavkova. Akce bude zaměřena především na přípravu a secvičení jednotek a vojáků, účastníků akcí věnovaných evropské napoleonské historii formou výcviku vojáků a manévrů jednotek dle dobových řádů francouzské, rakouské i ruské armády období 1792–1815.

Celý program bude přístupný veřejnosti, navštívit můžete jak vojenský tábor, ale také sledovat výcvik a manévry vojáků.

Trojpochod společnou cestou

Už v neděli můžete oslavit Mezinárodní den rodiny (který je 15. 5.) společným výšlapem mezi obcemi Babice u Rosic, Zastávka, Rosice. Kromě zdravě pohybem stráveného společného času přispějete na dobrou věc.

Startovat je možno mezi 9. a 11. hodinou., a to z Babic u Rosic, Zastávky či Rosic. Cestou čekají děti drobné úkoly a tvoření.

Extrem food festival Brno

Extrem food festival je domácí festival plný jídla, workshopů, přednášek, školení. Festival je v příjemném prostředí SVČ Lužánky v sobotu od 10 do 17 hodin.

Na Food trhu budou celkem tři desítky stánků, těšit se můžete na 4 cestovatelské přednášky a také na food přednášky o exotické kuchyni, sushi nebo chilli. Pokud máte rádi břišní tance, tak si užijete dvě vystoupení. Výzvou bude soutěž extrém jedlíků nebo soutěž v popíjení extrém nápoje. Po celou dobu akce se budou konat čajové workshopy v čajové zóně

Tour de Slovácko

2. ročník jednodenního gastrotour festivalu se uskuteční v sobotu 12. května v Uherském Hradišti. Účastníky provede příjemnou cyklovyjížďkou po krásách Slovácka se třemi zastávkami v předních slováckých restauracích. Večer pak proběhne v restauraci Rybníček pro účastníky, ale i širokou veřejnost přednáška extrémního bikera Jana Kopky o extrémním závodě napříč Aljaškou.

Benefiční běh pro Diakonii

Středisko CESTA Uherské Hradiště ve spolupráci s hnutím Rozběháme Uherské Hradiště pořádá v neděli 13.5 oblíbený benefiční běh 2 míle pro Diakonii. Tento běh nejen pro zdraví, ale i pro podporu sociálních služeb střediska CESTA je součástí velké sportovní akce „Den pohybu pro zdraví“ ve Sportparku Rybníček Staré Město. Letošní novinkou je i dětský běh.

Otevírání pramenů

V Luhačovicích se bude ve dnech 11.-13. května konat bohaté pásmo Otevírání pramenů 2018 spojené se zahájením letošní lázeňské sezóny. Třídenní pásmo zahájí v pátek 11. května v 10 pouliční jarmark u pošty a slavnosti vyvrcholí v neděli 13. května posvěcením pramenů a koncertem folklórních souborů.

Jarmark k otvírání pramenů v Luhačovicích.

Sobota bude patřit v Lázeňském areálu přehlídce historických vozidel i historických bicyklů, hudebním programům a umění. Neděli zahájí v 8.30 slavnostní mše svatá v kostele Svaté rodiny a v 10.00 začíná průvod po pramenech a svěcení pramenů. U jednotlivých pramenů tancují a zpívají folklorní soubory a nedělní program zakončí od 15.00 koncert folklorních souborů.

Farmářský trh

Masarykovo náměstí ve Vizovicích bude v sobotu místem farmářského trhu. Začne v 9:00 a nabídne řadu produktů z regionu. Jarmark nabídne koláče, frgály, kozí i ovčí sýry, domácí zabijačkové speciality, výrobky z medu, zeleninové kečupy i hořčice. Prodávat se budou třeba i živé ryby.

autoři: Radek Bortlík , ska , Tomáš Fránek
Spustit audio