Advent je obdobím dobrých skutků. Kde se můžete zapojit do sbírek pro potřebné?

Říká se, že otevírání okýnek na adventním kalendáři symbolizuje otevřenost ke konání dobra. V současném světě mívá pomoc často formu finančních darů. Do jakých sbírek se můžou lidé v předvánočním čase na jihu Moravy zapojit?

Armáda spásy letos omezila počet míst v Brně, kde stojí jejich klienti u červeného kotlíku a vybírají na práci organizace. Běžně bývají v šesti ulicích, letos je můžete potkat jen na České. Výtěžek sbírky Armáda spásy využije na nákup didaktických her pro trénink paměti seniorů, obnovení vybavení hudebních kroužků pro děti nebo na zajištění pomoci potřebným. Novinkou letošního ročníku je také možnost přispět online, a to na portále darujme.cz.

Lidé na jihu Moravy mohou přispět ve sbírce Českého červeného kříže – kasička je pod Stromem republiky na náměstí Svobody v Brně. Bude tam stát až do Vánoc a lidé do ní můžou vložit peníze na ozdravné pobyty dětí z SOS vesniček.

Velký zájem je poslední roky také o sbírku Krabice od bot, kterou pořádá Diakonie Českého červeného kříže. Do 10. prosince prodloužila tuto sbírku pro děti z dětských domovů nebo chudých rodin městská část Brno-Medlánky. Na každou krabici je potřeba napsat, jestli je určená pro holčičku nebo chlapečka a jakého věku. 

Až 30 tisíc dětí v Česku má podle odhadů Mezinárodního vězeňského společenství rodiče ve vězení. Pro ně funguje sbírka Andělský strom. Zapojit se do ní můžou i Brňané a těmto dětem nosit dárky na brněnský magistrát. Jeho pracovníci je pak předají koordinátorům projektu a ti je pak rozdají dětem.

Prostřednictvím Stromu splněných přání zas můžou lidé pomoct dětem, které se léčí v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Jejich přání zájemci najdou zavěšená na stromě v hotelu na Šilingrově náměstí v Brně. Dárky dětem zpříjemní čekání na vyšetření na klinice radiační onkologie.

Dárky pro opuštěné seniory nebo lidi v nouzi

V Českém rozhlase funguje od roku 2017 projekt Ježíškova vnoučata. Lidé si můžou na webu vybrat přání jakéhokoliv seniora z celé České republiky a splnit mu ho. Jde většinou o drobné dárky, ale často se mezi přáními objevují také prosby o splnění zážitku nebo jen o prostou návštěvu.

Co se týká lidí v nouzi, tak kromě zmiňované Kotlíkové sbírky můžou zájemci u Armády spásy v zimě už tradičně koupit lidem bez domova takzvanou Nocleženku. To je poukaz, který předplatí člověku na ulici noc v azylovém domě.

Letos poprvé spouští organizace Ukliďme Česko spolu s brněnskou diecézní charitou takzvaný Obrácený adventní kalendář. Princip je ten, že dárce každý prosincový den odloží jednu část svého oděvu, kterou už nenosí nebo nepotřebuje, a pak je všechny přinese do charitního šatníku Baltazar. Věci tam pak rozdají lidem bez domova, jak popisuje jeho vedoucí Filip Habrman: „Tepláky, hlavně zimní oblečení – rukavice, čepice, zejména pánské. Abychom to po adventu mohli začít distribuovat.“

Spustit audio

Související