AAC chce investovat do Nizozemí a Velké Británie

11. červen 2003

Českobudějovický počítačový holding AAC si chce zachovat investiční charakter a počítá proto s dalšími akvizicemi. Letos hodlá prostřednictvím dceřiných společností expandovat do Velké Británie a Nizozemí.

Předseda dozorčí rady AAC a vlastník zhruba 20 procent akcií Ladislav Marek na tiskové besedě uvedl, že holding bude preferovat tvorbu zisku a maximální zhodnocení investic.

"V sousedních státech máme investiční poradce. Loni jsme měli například zájem o převzetí distribuční společnosti v Rakousku s obratem 50 milionů dolarů a vážným zájemcem jsme byli také v případě PVT," řekl Marek. Akvizice systémového integrátora PVT by podle něho změnila profilaci AAC, ale překážkou byly podle Marka podmínky tendru. Dokončenými akvizicemi tak loni bylo převzetí hardwarových aktivit liberecké společnosti Lintec firmou ProCA a odkoupení vybraných aktiv pardubické firmy i-systems/Oskar společností CAD Studio, která se zároveň přejmenovala na Xanadu. "Nabídky dostáváme i na akvizice stavebních firem nebo sportovních klubů, ale v oblasti IT již máme zkušenosti a personální zázemí," podotkl Marek.

Konsolidované tržby AAC v loňském roce vzrostly o pět procent na 7,25 miliardy korun. Prodej počítačů se zvýšil o 55 procent, přičemž podíl holdingu na českém trhu stoupl ze 13,5 na 16 procent. Čistý zisk AAC v roce 2002 dosáhl 61 milionů korun a společnost z něj na akcii vyplatí dividendu 91 korun. Meziroční pokles zisku činil 53 milionů a jeho hlavním důvodem byla ztráta dceřiné společnosti Vikomt CZ. Její aktivity už AAC utlumilo. Mezi stěžejní dceřiné společnosti holdingu, který působí i na Slovensku a v Rumunsku, patří firmy ProCA, Libra Electronics a Xanadu. Skupina zaměstnává 750 lidí a je rovněž významným distributorem spotřební elektroniky a softwaru.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio