90letá dobrovolná hasička z pražského Žižkova Jarmila Šteffková: Hasiči jsou hoši pro všechno

3. únor 2022

Paní Jarmile Šteffkové je 90 let a v roce 2020 se zasloužila o založení Sboru dobrovolných hasičů v Praze na Žižkově. Sbor ještě, kvůli covidu, nezačal fungovat naplno, ale nějaké výsledky už má. Teď získal i svolení k založení výjezdové jednotky. Paní Šteffková je čestnou členkou sboru.

Paní Steffková pochází z Vysočiny, ale už 55 let žije na pražském Žižkově: „Já jsem pracovala od roku 1972 na hasičském federálu. Takže znám i Slovensko. A celý život jsem byla i dobrovolnou hasičkou, hlavně v oblasti kultury. A tady na Žižkově jsem se zasloužila o založení Sboru dobrovolných hasičů,“ popisuje Jarmila Šteffková, která v roce 2019 iniciovala vznik SDH. Sbor je zapsaný v rejstříku firem od 9. července 2020.

90letá hasička z pražského Žižkova Jarmila Šteffková

Na Žižkově už kdysi Sbor dobrovolných hasičů fungoval: „My jsme měli takovou partu žen. Místo toho, abychom chodily do hospody na pivo, procházely jsme se po Žižkově a sledovaly, kde jsou vadné komíny a nahlašovaly to,“ vzpomíná paní Šteffková na svou preventivní „hasičskou činnost“.

V Praze vznikly před covidovou pandemií hned dva Sbory dobrovolných hasičů. V říjnu 2019 Sbor dobrovolných hasičů Praha 3 se sídlem v Lucemburské ulici a zhruba půl roku na to, v červenci 2020, Sbor dobrovolných hasičů Praha – Žižkov, se sídlem na Tachovském náměstí. Kvůli pandemii ale stále svou činnost nerozjely naplno. Žižkovským hasičům zastupitelé městské části odsouhlasili vytvoření výjezdové jednotky.

„U hasičů se mi vždy nejvíc líbilo, jak to funguje. Oni jsou takoví ´hoši pro všechno´. Odčerpávají vodu ze sklepů, zachraňují zvířata, odklízejí popadané stromy, hasí požáry... Přeju jim proto, aby se jim dařilo a byli dobrou partou,“ dodává paní Šteffková, jedna z nejstarších hasiček vůbec.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.