50 let starý recept na fašankové koblihy od Ludmily Dorňákové

Kupované koblihy jsou dobré, ale domácí ještě mnohem lepší. Vyzkoušejte si tento tradiční recept z Brumova-Bylnice.

Suroviny:
500 g hrubé mouky
500 g strouhaných uvařených brambor
2 vejce
250 ml mléka
1 kostka droždí
3 malé lžičky cukru
špetka soli
olej na smažení

Postup:
1. Do velké mísy vsypte hrubou mouku a do ní důlek, do kterého rozdrobíte droždí. Pak přidejte cukr, zalijte trochou mléka a vše smíchjte dohromady.

2. Do připraveného kvásku přidejte nastrouhané brambory, 2 vejce, sůl a zalijte zbytkem mléka. Vše smíchejte a vypracujte těsto.

3. Nechejte 1 hodinu kynout.

4. Na pomoučeném válu vytvarujte z těsta malé bochánky, které potom necháte opět nakynout.

5. Bochánky dejte do rozpáleného oleje a smažte s přikrytou poklicí dozlatova. Potom je obraťte a už s odkrytou poklicí je dosmažte.

6. Hotové koblihy nechte dobře okapat. Na závěr je pocukrujte mletým cukrem s vanilkou a navrchu dozdobte jahodovou marmeládou a šlehačkou.

autoři: Petra Eliášová , Alexej Maximov