4. finálový večer Miri Giľi bude mj. vzpomínkou na zakladatele romského popu Emila Gadžora

14. září 2018

Finálový večer soutěže Miri Giľi – Má píseň, se koná 15. září v holešovické La fabrice, kde vystoupí od 14. hodin soutěžící z řad dětí, ale i dospělých. A kdo bude pěvecké výkony hodnotit, nám už prozradí jeden s pořadatelů Miroslav Durbák.

“V hlavní porotě letos zasednou: Martina Balogová, Ferry B, David Kraus, Jan Bendig, Marie Gailová a Simona Šenkiová. Co jméno, to pojem – a to je záruka, že se máme na co těšit.”

Organizátoři soutěže, obecně prospěšná společnost ROMODROM a V3M Production Agency, připravují soutež u čtvrtým rokem. Vždy se jim povede najít další romské talenty.

“Ideou celé soutěže je motivovat nejen mladé lidi, ale i děti a dospělé. Zkrátka všechny, kteří projdou sítem všech kol a probojují se třeba až do semifinále či finále. V člověku by se měla probudit sebemotivace, chuť něco si vyzkoušet na vlastní kůži a dotáhnout to až do konce. Třeba k myšlence, že by se mohl živit jako zpěvák, nebo si vystudovat školu, nebo si jen splnit obyčejný sen stoupnout si na pódium před narvané publikum a nechat ze sebe vytrysknout emoce, zazpívat něco, co si vždycky strašně přál. A nakonec třeba i zjistit, že to vůbec nebylo tak špatný, protože celé divadlo stojí na nohou a tleská. Což musí být úžasný zážitek.”

Podle Mirka Durbáka se soutěže zúčastnili ti, kteří se chtějí chopit šance a ostýchají se zúčastnit velkých soutěží typu Superstar.

“U nás mají určitě šanci úplně všichni, I ti, kteří se ostýchají zkusit si podobnou soutěž. Stejně tak i ti, co už podobnou soutěží prošli. Myslím si, že se nemají čeho bát. Na celém projektu spolupracuje mnoho profesionálů, lidí s obrovským srdcem, proto tu panuje přátelská atmosféra. Zažil jsem, že se tu po soutěži navázaly přátelské vztahy, které už přetrvávají několik let.”

Každý soutěžící si připravil dvě skladby. Jednu dostal přidělenu porotou a druhá záleží na vlastním výběru interpreta.

“Novinkou 4. ročníku je, že jsme jej pojali trochu nostalgicky vzpomínkou na Emila Gadžora. To byl jeden ze zakladatelů romského popu. My jsme se rozhodli, že všechny přiřazené písničky finalistů budou z jeho dílny, jen s naším “kabátem”. Aranžmá má tedy na starosti V3M Production a skladby budou z dílny Emila Gadžora, protože co skladba, to hit. Máte se na co těšit.”

autor: Dušan Vágai
Spustit audio