30 domů ve Veselí má stejný osud

10. říjen 2002

Nejméně o tři desítky domů přijde kvůli povodním zcela určitě Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Jejich demolici již nařídil statik. Je mezi nimi pět hospodářských stavení i třípodlažní bytový dům s 18 byty, který byl v horším stavu již před záplavami a voda jej definitivně zničila, řekl ČTK dnes, dva měsíce po záplavách, místostarosta Veselí Jaromír Novák.

Podle něj se jeden dům zřítil již během záplav a majitel ho už uklidil. U druhého se zřítila část. Ostatní budou strženy, uvedl Novák. Město již rozdalo postiženým občanům formuláře, na kterých se mohou rozhodnout, zda demolici provedou sami nebo s pomocí radnice.

Obyvatelé, kteří kvůli povodním ztratili své domovy nebo se zatím nemohou vrátit do provlhlých bytů, jsou prozatím ubytováni v motelu, případně jsou v pronájmu či u příbuzných. Podle Nováka chce město pro lidi z bytového domu získat obytné buňky. Veselí také vyhlásilo veřejnou soutěž na výstavbu nového bytového domu s 35 byty, který bude stát na obecním pozemku. "Jakmile skončí veřejná soutěž, bude otázkou asi půl roku nový dům vystavět," míní místostarosta. Vedle něj by potom měl stát další objekt pro čtyři rodiny. Podle Nováka nemá Veselí momentálně k dispozici takový pozemek, kde by mohlo začít stavět montované domky, jako to dělá například Blatná na Strakonicku.

Sedmitisícové město na soutoku Lužnice a Nežárky vyčíslilo předběžně své ztráty po povodních na 890 milionů korun, z toho asi čtvrtinu na obecním majetku. S obavami nyní čekají na zimu, která teprve ukáže, kolik škod ve skutečnosti záplavy napáchaly. "Máme tady například tekuté písky, které se vlivem velké vody začaly hýbat. Kvůli nim se začínají propadat silnice a hýbají se kanály," přiblížil situaci Novák. S odhadem škod radnici pomáhá i partnerské Veselí nad Moravou, které čerpá ze zkušeností při povodních v roce 1997.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio