3 věci, díky kterým se vám vždy povedou plněné šátečky podle cukráře Josefa Maršálka

Když pečeme šátečky, kapsy nebo jiné plněné sladké pečivo, určitě nechceme, aby nám při pečení vytekla marmeláda ven. Aby se tak nestalo, musíme vědět několik důležitých věcí, které rozhodují o povedených šátečcích.

1. Kvalita marmelády

Pokud nám vytéká marmeláda z šátečků nebo jakéhokoliv plněného pečiva, pak je to tím, že máme buď velmi řídkou marmeládu nebo je v marmeládě velký obsah cukru. Proto vždy kupujme kvalitní marmelády nebo používejme ty husté domácí.

2. Zahuštění marmelády

Řídké marmelády můžeme zahustit například piškotovými drobečky, strouhanými vlašskými ořechy. Meruňkovou a broskvovou marmeládu doporučuji zahustit strouhaným perníkem. U marmelády z červeného ovoce je dobré použit strouhaný kokos nebo piškotové drobečky.

3. Řádné utěsnění

Marmeláda se samozřejmě při pečení roztéká, podobně jako bychom ji zahřívali v kastrůlku na sporáku. Šátečky proto musíme řádně utěsnit, aby nikde nebyl žádný otvor, kterým by mohla marmeláda vytékat. Nesmí být nikde žádné mezery.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.