100 let starý vánoční recept od Marie Dvořáčkové

Recept od naší posluchačky z Lužic u Hodonína.

Suroviny:
3 žloutky, 300 g mletého cukru, 1 lžička cukrářského droždí, 50 g hladké mouky.

Postup:
Žloutky, 150 g mletého cukru a cukrářské droždí vyšleháme do pěny a do druhého dne uložíme do ledničky.

Smícháme druhou polovinu mletého cukru a hladkou mouku dohromady. Do této směsi přidáme základ z lednice, vyválíme tuhé těsto, rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme plát vysoký přibližně 1 cm.

Různými formičkami vykrajujeme tvary a pokládáme na plech, který lehce posypeme moukou. Pečeme v troubě na 150 až 170 stupňů - až cukroví zrůžoví.

Necháme vychladnout a mezitím si připravíme čokoládový krém z másla, cukru a kakaa. Do středu cukroví uděláme otvor - nejlépe silnější injekční stříkačkou nebo sáčkem s nástavcem. Nastříkneme dovnitř krém a cukroví potom potřeme čokoládou na vaření.

autor: Marcela Vandrová