100 let starý vánoční recept od Marie Dvořáčkové
Recept od naší posluchačky z Lužic u Hodonína.
Suroviny:
3 žloutky, 300 g mletého cukru, 1 lžička cukrářského droždí, 50 g hladké mouky.
Postup:
Žloutky, 150 g mletého cukru a cukrářské droždí vyšleháme do pěny a do druhého dne uložíme do ledničky.
Smícháme druhou polovinu mletého cukru a hladkou mouku dohromady. Do této směsi přidáme základ z lednice, vyválíme tuhé těsto, rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme plát vysoký přibližně 1 cm.
Různými formičkami vykrajujeme tvary a pokládáme na plech, který lehce posypeme moukou. Pečeme v troubě na 150 až 170 stupňů - až cukroví zrůžoví.
Necháme vychladnout a mezitím si připravíme čokoládový krém z másla, cukru a kakaa. Do středu cukroví uděláme otvor - nejlépe silnější injekční stříkačkou nebo sáčkem s nástavcem. Nastříkneme dovnitř krém a cukroví potom potřeme čokoládou na vaření.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.