1 700 hektarů lesa, rybníky, lesní bar. Obyvatelé Hostěnic můžou i na dlouhé procházky

2. březen 2021

Katastr Hostěnic se rozkládá na skoro 2 000 hektarů a jeho velkou část tvoří lesy. Leží totiž na okraji Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Lidé tady tak můžou v souladu s vládními nařízeními jak na krátkou procházku kousek za dům, tak na větší, několikakilometrovou túru nebo projížďku. Ve všední den odpoledne na procházku v Hostěnicích vyrážejí hlavně rodiče nebo prarodiče s dětmi.

„My chodíme pořád víceméně stejně. Někdy dojdeme až k Jelenici, někdy ne. Pak tady ke kravičkám nahoru z druhé strany, tam je lesní bar. Jinak se nic nezměnilo, akorát nechodí dítě do školky,“ popisuje jedna z obyvatelek obce.

„Tím, že tady máme přírodu, lesy – a my konkrétně máme poslední dům u lesa a k tomu zahradu – tak to dodržujeme na 100 %. Nás se to ani tak moc netýká – zeť pracuje z domu a dcera je ještě s dětma doma,“ doplňuje další.

Lesní bar

„Od lovecké chaty Jelenice se můžete vydat po modré nahoru. A tam najdete Lesní bar U Krav.“ Lesní bary leží na katastru Hostěnic dokonce dva. Podle provozovatelů toho u stáda krav, jde o oblíbený cíl turistů, přesto se u něj prý lidé nesrocují. Lidem v podstatě nahrazuje výdejní okénko restaurace – v bednách najdou občerstvení, za které Spolku přátel sportu nechají v kasičce odměnu. A i tady by se měli lidé řídit pravidly protiepidemických opatření. Vypsaná a vytištěná je najdou i na informační ceduli přímo u lesního baru.

Lesní bar u Adamova

Naopak na dlouhé procházky a výběhy se psem rád vyráží Jan Dostál. „Omezovat mě to určitě bude, protože jsem byl zvyklý cestovat nejenom po celé České republice, ale víceméně po celé Evropě. Cestuju sám na vlastní pěst se psem, jezdíme ve třech – já, auto a pes. Ale riskovat určitě nechci. Z okolních vesnic máme jednoznačně největší katastr, možnosti na procházky úžasné, venčení psů, jízda na kole, cokoliv.“

Omezení volného pohybu při rekreaci nebo sportu dopadá nejvíc na obyvatele malých obcí. V Závisti na Blanensku mají lidé na procházky po okolí jen 44 hektarů. Naopak nejvíc území k využití mají lidé kromě Brna také v Břeclavi.

Spustit audio

Související