Zemřel Armin Delong, zakladatel elektronové mikroskopie u nás

V Brně v noci na včerejšek ve věku 92 let zemřel vědec Armin Delong. Českému rozhlasu Brno to potvrdila jeho rodina.

Světově uznávaný věděc a zakladatel elektronové mikroskopie v Československu Armin Delong zemřel ve čtvrtek 5. října ve věku dvaadevadesáti let. Potvrdila to jeho rodina.

Za své poněkud exotické jméno vděčil Armin Delong předkům, kteří jako hugenoti museli v 16. století uprchnout z Francie během pronásledování nekatolíků. Narodil se 29. ledna 1925 v Ostravě, na severu Moravy strávil i dětství. Po druhé světové válce přišel studovat elektrické inženýrství na tehdejší Vysokou školu technickou Dr. Edvarda Beneše v Brně.

Brzy poté se začal zabývat se svými spolužáky konstrukcí elektronového mikroskopu a vytvořil i prototyp stolního elektronového mikroskopu, za který získal v roce 1958 zlatou medaili na Světové výstavě EXPO58 v Bruselu.

Mikroskop se vyráběl v brněnské Tesle a celkem bylo vyrobeno přes 1100 těchto přístrojů. Práce Armina Delonga a jeho kolegy Vladimíra Drahoše se stala základem pro vznik Ústavu přístrojové techniky ČSAV.

V čele ústavu stál Armin Delong přes 30 let, v roce 1990 byl několik měsíců místopředsedou vlády České a Slovenské federativní republiky.

V roce 2005 mu byla za celoživotní vědecký přínos udělena cena Česká hlava za rozvoj elektronové mikroskopie v Československu, byl oceněn i medailí Za zásluhy. V práci pokračoval i ve vysokém věku, působil v brněnské firmě vyrábějící elektronové mikroskopy Delong Instruments.

Rozloučení se světově uznávaným vědcem se uskuteční v úzkém rodinném kruhu.

autoři: Miloš Šenkýř , ska
Spustit audio