Ze zbytků olej či mouka. Výrobě hroznového oleje se na jihu Moravy věnuje jen hrstka vinařů

12. říjen 2020

To, co většina vinařů hází do odpadu, využívají sklepmistři z Čejkovic na Hodonínsku dál. Ze zbytků po lisování hroznů vyrábějí hroznový olej a také bezlepkovou mouku.

Vinaři zrníčka nejprve separují, pak suší a nakonec za studena lisují

Zrníčka nejprve separují, pak suší a nakonec za studena lisují. Ze dvou tun hroznů vznikne pouze litr oleje, je proto velmi vzácný.

„Separátor má za úkol oddělit jadérka, která potřebujeme pro další výrobu, od zbytku těch matolin, které vznikají po vylisování hroznů,“ popisuje ředitel vinařství Víno Sýkora z Čejkovic Michal Bureš.

„Z dvou tun je finální produkt zhruba jeden litr oleje. 4 až 6 % z té jedné bobulky tvoří zrníčka, je tam 5-8% výlisnost, tak je to relativně vzácný produkt,“ dodává Bureš.

„Separujeme za mokra, zjistili jsme, že to je nejlepší způsob z pohledu ekonomiky. Zrníčka jdou potom do sušárny a poté se suší na požadovanou vlhkost.“ Po vysušení se zrníčka za studena lisují, výroba oleje proto trvá několik týdnů. Má široké uplatnění v gastronomii i v kosmetickém průmyslu. Je silný antioxidant, zlepšuje funkci srdce a imunity.

I kvůli náročnosti celého procesu se výrobě hroznového oleje na jihu Moravy věnuje jen hrstka vinařů.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio