Zdravotní sestry chybí nejvíc na chirurgických odděleních, ta musí omezovat kapacitu

České nemocnice stále trápí nedostatek zdravotních sester. V loňském roce se alespoň podařilo zastavit snižování jejich stavů, tvrdí to Česká asociace sester.

V celém Česku jich ale pořád chybí asi dva tisíce. Důvodem jsou nízké platy i náročnost práce. Tradičně nejhůř shánějí sestry chirurgická oddělení jako je to ve Fakultní nemocnici Brno.

„V současné době pro mě bývá problém vytvořit služby v případě, že máme pracovní neschopnost. Teď v poslední době byla větší nemocnost a potřebovali jsme pomoc z ostatních oddělení,“ konstatuje staniční sestra chirurgické kliniky oddělení A Michaela Kokešová.

Chirurgická klinika ve Fakultní nemocnici Brno patří k těm, které nedostatek personálu trápí nejvíc.  Podle primáře Iva Rovného kvůli tomu klinika už dlouhodobě funguje v omezeném režimu.

„V určité fázi jsme byli nuceni uzavřít některá oddělení. Takže v současné době máme uzavřenou v podstatě třetinu kapacity kliniky,“ říká.

Podle Michaely Kokešové má klinika k dispozici deset sester a jedna sestra staniční. Potřeba by bylo dalších patnáct sester, aby mohla být v provozu všechna oddělení. Výsledkem je, že sestry velmi často pracují přesčas.

„Ve většině případů se to podaří a sestřičky berou služby navíc. Ale nesmí to zasahovat do jejich rodinného života, což samozřejmě chápu,“ dodává staniční sestra. 

Zatraktivnit povolání se snaží i Jihomoravský kraj. Pro studenty středních zdravotnických škol plánuje zavést stipendia.

autor: Hana Floriánová
Spustit audio

Související