V Brně začala oprava zašlého autobusového nádraží Zvonařka

19. listopad 2019

Dělníci v Brně začali čistit a opravovat Ústřední autobusové nádraží Zvonařka. Cestující tento dopravní uzel pravidelně označují jako jedno z nejošklivějších míst ve městě.

Rekonstrukci za víc než sto milionů korun objednala firma ČSAD Brno-město, které nádraží patří. Práce mají být hotové do konce příštího roku.

„Vždycky mě fascinovalo, jak tady za slunečného jasného dne bylo neskutečné temno a ponuro,“ popisuje Zvonařku cestující Zdenek. Technici vyčistí, natřou a prosvětlí železnou konstrukci nad nástupišti, nad kterou parkují autobusy. „Přibude několikanásobně větší počet světel, který nebude svítit jen dolů, ale bude i nasvěcovat tu konstrukci,“ říká architekt Ondřej Chybík.

Dělníci zruší několik zašlých stánků. Místo nich postaví novou prosklenou čekárnu s pokladnami. Do dvou let bude přímo ke Zvonařce taky jezdit tramvaj.

Nádraží vzniklo ve druhé polovině 70. let za kapacitně nedostačující nádraží u hotelu Grand. Architektonicky je projevem brutalismu a v Brně platí za nepřívětivé a ponuré místo. Na vizi jeho proměny pracovali před dvěma lety brněnští architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související