Správci chráněných území na jižní Moravě loni víc než jindy pokutovali neukázněné turisty

Víc než v předchozích letech mířili loni lidé ve volném čase do přírody, včetně chráněných oblastí. Jenže větší počet turistů zároveň způsobuje větší problémy. V Národním parku Podyjí proto správci loni rozdali skoro dvakrát víc pokut než o rok dříve.

Dlouhodobě je tím nejčastějším prohřeškem nepovolený vjezd do národního parku. V loňském roce bylo takových pokutovaných případů rovnou 19. Stále častěji ale vjíždějí mimo vyznačené trasy taky cyklisté – ohrožují tamní plazy, zejména užovky. I proto se právě na tento problém loni správci víc zaměřili. Dříve byli vůči cyklistům benevolentnější, loni už za tato porušení dávali pokuty. Konkrétně jich rozdali 10.

Celkový počet všech pokut za loňský rok se vyšplhal na 34, to je skoro dvakrát víc než o rok dřív. Je to dané i tím, že do přírody loni častěji vyráželi i ti, kteří by si běžně zvolili jiný druh zábavy a kteří podle správců nevědí, jaká pravidla by se měla v chráněných územích dodržovat.

V Podyjí napomenou, v krasu dají pokutu

Podobnou zkušenosti jako v Podyjí mají i v dalších chráněných oblastech na jižní Moravě. Třeba v Moravském krasu je nárůst počtu pokut ještě patrnější. Ze 49 za rok 2019 se loni navýšil na 143. Je to dané stejně jako v Podyjí vyšším počtem turistů, ale strážní služba v Moravském krasu byla taky mnohem častěji v terénu než dřív. I u nich převažují neoprávněné vjezdy, ale častým nešvarem je taky rozdělávání ohňů. To bývá nejčastěji v části krasu nejblíž Brnu. Loni museli zbytky několika táboráků pomáhat likvidovat i hasiči. Na Palávě se snaží většinu porušení řešit s turisty napomenutím, pokuty dávali jen minimálně.

autor: Hana Florianová
Spustit audio

Související