Sousedy přes plot. Brno spustilo pilotní projekt bydlení seniorů v sousedství školky

V Brně budou spolu v jednom domě senioři a děti. Brno spustilo pilotní projekt bydlení seniorů v sousedství mateřské školy. Magistrát nechal v Bohunicích opravit a rozšířit bývalou školku v ulici Pod Nemocnicí, práce vyšly na víc než 80 milionů korun. Do jedné třídy bude docházet 28 děti, do 16 bytů se brzy nastěhují senioři.

„Přes čtyřicet let jsem učila ve škole, s děckama jsem byla neustále ve styku i s těma menšíma. Já sice jsem zvyklá být sama, hodně čtu, pletu, šiju, ale vždycky si najdu čas – že tam třeba najdu nějakou spřátelenou dušičku, že si budeme rozumět a společně se budeme nějakým způsobem bavit,“ říká seniorka Anna Konůpková, která už jen čeká na potvrzení, že se může stěhovat do nového bydlení. Těší se, k červnu ji totiž končí nájemní smlouva v současném bytě.

Děti budou v Brně-Bohunicích docházet do školky v těsném sousedství s domem s pečovatelskou službou

„Vzhledem k svému důchodu – kantorské platy nikdy nebyly veliké, že. Nemůžu dát deset tisíc za nájem, pak se budu chodit pást,“ dodává Konůpková. Stěhovat se bude ale jen kousek.

Budova na adrese Pod nemocnicí 25 má dva vchody: levým se vchází do budoucí školky, pravým do 16 bytů pro seniory. Ve dvou patrech jsou bytové jednotky pro jednotlivce, páry i pro invalidy. Když sejdeme dolů, dostáváme se do tří velkých sálů, kde bude sídlit komunitní centrum. Senioři a děti budou mít společnou zahradu oddělenou plotem.

„Je koncipována tak, aby se přece jenom senioři s dětmi mohli vidět, byť jenom přes plot, protože kvůli bezpečnosti dětí to jinak nejde. Mohou spolu komunikovat, pozdravit se, popovídat si, s tím problém žádný není,“ vysvětluje starosta Brna-Bohunic Antonín Crha z KDU-ČSL.

Komunitní centrum pro všechny

Komunitní centrum bude místem společenského života této budovy. „Máme tady klub důchodců, kteří nějaké svoje vlastní prostory hledají, rádi bychom zde instalovali i Senior point. Nicméně není to jen pro seniory. Rádi bychom, aby si sem našli cestu i rodiče s dětmi, třeba i mládež, nějaké koncerty by zde mohly být, protože ten sál je poměrně velký,“ doplňuje Crha.

Děti budou v Brně-Bohunicích docházet do školky v těsném sousedství s domem s pečovatelskou službou

V Brně jde o první takové spojení seniorů a dětí. „Uvidíme, jestli se tento koncept osvědčí, já pevně věřím, že ano. Myslím, že je to skutečně dobrá myšlenka. Pokud budeme mít nějaké další vhodné lokality, tak bychom mohli jít opět touto cestou. V tuto chvíli žádný obdobný projekt rozpracován není,“ popisuje primátorka Markéta Vaňková z ODS.

První senioři se do domu v ulici Pod nemocnicí budou stěhovat už od března. Mateřská škola začne fungovat od září. Vedení městské části teď řeší, kdo ji bude provozovat.

Spustit audio

Související