Říční raci dřív obývali všechny toky, ale 50 let z krajiny mizí

Původní rak říční mizí z české krajiny. Pátrali po něm i v Bílých Karpatech.

Raky v naší přírodě likvidují nepůvodní druhy korýšů, račí mor a vysychání toků. Už několik let na to upozorňují například ekologové z Bílých Karpat. Do Hostětína na Zlínsku se proto vydal náš reportér v doprovodu muže, který smí sahat na raky. Biolog Miloš Holzer je jeden z mála, který má povolení k manipulaci s těmito kriticky ohroženými živočichy.

Reportérovi Českého rozhlasu jednoho výstavního jedince také předvedl. Sameček byl pěkně hbitý.

Sameček raka z hostětínského potoka.

„Je zdravý a asi nejzajímavější na tom je, že má všechny orgány. To znamená dvě stejné klepeta, antény, všechny nohy. Protože oni jsou výrazní kanibalové a perou se. Velmi často minimálně jedno klepeto bývá menší, protože regeneruje, ale už neregeneruje tak dokonale, tedy do původní podoby,“ popsal Holzer.

V našich zemích se dříve vyskytoval pouze rak říční. A to jak ve vodách tekoucích, tak stojatých. „V posledním období, což trvá už od šedesátých, sedmdesátých let minulého století, se vyskytují vzácně,“ dodal biolog.

Miloš Holzer pátrá po racích u Hostětína.

Příčinou je podle něj hlavně rozvoj zemědělství, průmyslu a znečištěné toky, které brání normálnímu výskytu račí populace.

Naopak nepůvodních druhům se u nás vcelku daří. Čím to je? „Jsme na místě centrální části Moravy, kde bohudík nejsou ti nepůvodní raci, ale v Česku je jich obrovské množství. Jsou přizpůsobivější, snesou větší znečištění, a proto se šíří na další lokality,“ vysvětlil Miloš Holzer.

Nízký stav vody, který v Bílých Karpatech panuje nyní, rozhodně není pro raky ideální. „Pokud je voda na takovém nízkém stavu a ještě jsou vedra, rakům to rozhodně nevyhovuje. Přežívají ho někde pod břehem. Ale pokud by ten stav trval třeba ještě týden, tak by téměř jistě zahynuli,“ upozornil biolog.

Kromě znečištění vody je problémem i množství rozpuštěného kyslíku. V neprokysličené vodě raci okamžitě hynou.

A co může pomoci zlepšení jejich podmínek k životu? „Samozřejmě nezvyšovat znečištění toku, ale především je nutné, aby byly všude kořenové čistírny odpadních vod, aby nečistoty nešly rovnou do toku,“ dodal Miloš Holzer.

Reportérský výlet do Bílých Karpat se vydařil – hned vedle prvního objeveného raka našel biolog samičku.

autor: rv
Spustit audio