Preventivní onkologický program zahajuje Masarykův onkologický ústav v Brně.

23. duben 2006

V České republice lékaři ročně odhalí 60.000 nových onkologických onemocnění, přičemž jen polovinu pacientů se podaří vyléčit. Masarykův onkologický ústav v Brně proto jako první u nás zahajuje preventivní onkologický program, v jehož rámci zájemci provede základní vyšetření, která by mohla odhalit onemocnění v počátečním stadiu.

Léčba nádorových onemocnění patří k nejdražším a navíc bohužel ne vždy úspěšným. Přitom je léta známo, že šance na uzdravení se zvyšují přímo úměrně s tím, jak brzy je nádor odhalen. Přesto lidé na prevenci stále zapomínají. Masarykův onkologický ústav jim ji proto chce nabídnout v takové podobě, aby je co nejméně obtěžovala, říká ředitel Rostislav Vyzula: "Současná legislativa sice umožňuje určité preventivní prohlídky, nicméně jsou rozděleny na jednotlivé lékaře. Každému by to vzalo poměrně dost času. My je chceme udělat snadno dostupné, pro klienty jednoduché a finančně nenáročné, /některé úkony se bohužel platit musí, nejsou hrazeny z veřejného pojištění/ a aby to bylo všechno pod jednou střechou a provedeno během několika málo hodin."

Ani preventivní program Masarykova onkologického ústavu nemůže dát pacientovi záruku, že rakovinu nemá. Riziko, že ji tělo skrývá, se tím ale výrazně snižuje. "Klient bude nejprve podrobně vyšetřen lékařem. Pak odeslán na některá radiologická vyšetření, rentgen plic a hlavně ultrazvuk břicha, kde by se měly odhalit nejčastější nádory, jako jsou nádory jater, žlučových cest, slinivky, ledvin, pak celý urogenitální trakt a u žen - gynekologické vyšetření," přiblížil postup prohlídky Rostislav Vyzula.

Masarykův onkologický ústav s preventivními programy už jistou zkušenost má. Před několika lety nabídl něco podobného pro seniory a výsledky byly překvapivé, říká ředitel Vyzula: "Ročně vyšetříme kolem 600 pacientů a máme 8% záchyt rakovinných onemocnění. To je nejvyšší záchyt, jaký byl kdy z jakéhokoli screeningového nebo preventivního programu zajištěn kdekoli na světě. Těchto 8% nás ubezpečuje v tom, že to má cenu."

Spustit audio