Pisárecký tunel v Brně ovládá chytrý počítač, nové bezpečnostní prvky otestovali hasiči

27. únor 2015

Hasiči spolu se záchranáři otestovali nově nainstalované bezpečnostní prvky v brněnském Pisáreckém tunelu. V rámci společného cvičení simulovali likvidaci požáru osobního auta v jednom z tubusů. Hlavní spojnici dálnice D1 s centrem města otevřou silničáři už zítra.

„První krok, který se udělá, když dojde k identifikaci požáru, tak se zavírá tunel. Rozsvítí se všechna červená světla u vjezdu,“ říká jeden z dodavatelů protipožárních prvků Petr Bebčák.

Náhle ho však přerušuje hluk mohutných ventilátorů u stropu tunelu. Vše má teď na starosti chytrý počítač. Tunel uzavře sám bez zásahu dispečera.

„Ty prvky automatizovaně spustí nějakou sekvenci, například zastaví dopravu před tunelem, spustí ventilátory, aby se vyhnal kouř z tunelu. V podstatě je to systém, který řídí jednotlivé prvky v tunelu, v podstatě jde o automatizaci bezpečnosti v tunelu,“ vysvětluje dodavatel technologie Tomáš Businský.

Podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Mikošky jsou zásahy v tunelech pro hasiče extrémně náročné:

„V tubusu, kde je samotný požár, se šíří toxické zplodiny a kouř. Z toho důvodu zasahujeme i z opačné roury. Jsou tam udělané průchody, takže není problém projít z jednoho tubusu do druhého. Navíc v reálném prostředí je velmi pravděpodobné, že by před samotným tubusem byla kolona a k tubusu by byl problém se dostat. Proto volíme postup druhou rourou, je to rychlejší.“

Pomoci v práci jim má nový výkonný ventilátor, termokamera, kyslíkové dýchací přístroje a lepší osvětlení.

Pisárecký tunel

Zakázku na obnovu bezpečnostních prvků v brněnském Pisáreckém tunelu ale prověřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Podle něj byla zadána bez uveřejnění. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl pro Český rozhlas jakékoliv pochybení odmítl, kroky společnosti obhajuje havarijním stavem zabezpečení a také termíny prací.

„Bylo třeba postupovat rychleji než v otevřeném výběrovém řízení a přesně podle litery zákona ŘSD vybralo v několika krocích zhotovitele. ŘSD dosud konečný výsledky z ÚOHS nemá k dispozici,“ uvedl Rýdl.

Oba tubusy Pisáreckého tunelu otevřou silničáři už zítra ve čtyři hodiny odpoledne.


Pisárecký tunel
autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio