Park u Místodržitelského paláce v Brně má změnit podobu

Zelená plocha mezi Janáčkovým divadlem a Místodržitelským palácem v Brně má změnit podobu. Radní městské části Brno-střed nechali architekty navrhnout konkrétní úpravy.

V architektonicko-urbanistické soutěži zvítězil návrh týmu architekta Jiřího Vokřála. Ten počítá s dostavbou budov v jižní části areálu, která by ucelila podobu zadní části paláce Typos.

„V současné době není uliční fronta důležitého městského bloku adekvátně zakončena a jižní část parku je utvořena nesourodou strukturou staveb,“ vysvětlil architekt.

Prostor mezi bránou v Místodržitelském paláci a Janáčkovým divadlem protne nová cesta. Zástupci radnice ale zdůraznili, že staré stromy by zůstaly nedotčené, stavby a úpravy by neměly ohrozit ani jejich kořenový systém.

V jižní části parku má vzniknout nová vodní plocha a odpočinková část. V pozadí je pak náznak nové budovy.

Nová podoba opticky propojí dvě sochy spojené s brněnskou kulturou - Leoše Janáčka u divadla a Jiřího Mahena u Místodržitelského paláce.

Podle radnice vítězný projekt poslouží jako podklad pro rozhodnutí o budoucnosti parku a okolí. V parku podle návrhu vzniknou terasy pro letní zahrádky a volné posezení, ale taky vodní linie, stromořadí a pásy trvalek.

Na místě by měla vzniknout i připomínka původní městské brány, jejíž základy jsou stále zachované v podzemí. Znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda opakovaně připomínal, že by měly být v parku zohledněny.

Konkrétní datum začátku prací zástupci radnice zatím neznají. Vše závisí na změně regulačních plánů, která by v jižní části parku umožnila stavbu. A potom na tom, jestli radnice získá peníze - nebo vybere investora.

Spustit audio

Související