Ostravská fakultní nemocnice má dva nové sály pro léčbu srdečních arytmií

3. květen 2024 08:20

Fakultní nemocnice Ostrava otevřela dva zákrokové sály pro pacienty s poruchami srdečního rytmu. Nové pracoviště má o sál navíc, díky čemuž tam lékaři ošetří více pacientů. Těm, kteří jsou před náročnější operací srdce, se pak výrazně zkrátí čekací doba.

„Zhruba před rokem a půl jsem začal mít zdravotní problémy, které vyvrcholily různými kolapsovými stavy,“ vzpomíná Kuba Matt. Tehdy ještě 33letý sportovec nečekal, že by za jeho náhlými problémy mohla být právě porucha srdečního rytmu. „Nakonec jsem skončil na kardiologii, kde zjistili, že mám arytmii srdce a došlo ke kardioneuroablaci srdce,“ dodává.

Sály vznikly vestavbou v prostorách centrálního objektu. Stavba stála 71,6 milionu korun, zdravotnická technika dalších 160,5 milionu korun. Náklady pomohly nemocnici uhradit evropské peníze.

Zákrok mu prováděl kardiolog David Šipula. „Je to relativně mladý výkon, který se dá použít u pacientů, kteří mají funkční poruchu převodního systému. Dělá se to většinou u mladých pacientů,“ vysvětluje kardiolog, podle kterého by Kuba dříve pravděpodobně dostal kardiostimulátor.

Zatímco dříve měli kardiologové speciální artymosál jen jeden, teď mají dva a díky tomu mohou nově přijímat i více pacientů.

Výhody mají sály ještě i další. „Přinesou hlavně zlepšení komfortu pro pacienta, který už nemusí čekat na šestou hodinu večerní, až půjde na sál, ale půjde v normální době. Protože všichni chtějí hned ráno a pak když musí čekat, není to příjemné. Přinesou komfort i pro personál, je tady vlastně takový stacionář,“ popisuje primář oddělení Marian Branny a dodává, že na sálech budou lékaři asi nejčastěji implantovat kardiostimulátory a defibrilátory.

Spustit audio