Ondřej Ládek alias Xindl X: Moje písně jsou černé komedie v hudební formě

8. leden 2019

Ondřej Ládek je písničkář a autor řady úspěšných hitů, vystupuje pod přezdívkou Xindl X a skládá písničky nejen pro sebe. Dokáže tuhle tvůrčí činnost udělat i přímo na přání interpreta?

Xindl X a Jana Infeldová

Hudební kariéru odstartoval později, než je zvykem. „Spousta slavných muzikantů umřela v 27 letech, i vlivem divokého životního stylu, já jsem naopak až v tom věku začal, aby se mi něco takového nemohlo stát,“ říká Ládek a dodává: „Myslím si, že to bylo dobré rozhodnutí, protože člověk potřebuje vyzrát a vyzkoušet si v životě různé věci.“

Vždycky jsem si rád hrál se slovy

Hudbu měl Ládek vždy jako koníček, hudební dráha se mu paradoxně rozjela až ve chvíli, kdy měl nakročeno k tomu, dělat něco jiného. Uchytil se jako scenárista v televizi a rázem zjistil, že obě věci nezvládá. A tak dal přednost muzice.

V loňském roce vydal novou desku s názvem Sexy exity. „Nahrál jsem ji s novou sestavou muzikantů a je na ní patrný motiv útěku – útěk ze vztahu, do virtuální reality, před zodpovědností. Desku jsem napsal z větší části ve Španělsku, takže se tam člověk na sebe dívá z dálky. Je také o tom, že ty útěky nejsou nejlepší cesta.“

Hledat humor v neveselých věcech

„Snažím se psát o negativních tématech – buď v nich hledat něco pozitivního, nebo se tomu negativnímu aspoň smát,“ vysvětluje Ládek, který má za sebou deset let na hudební scéně. V letošním roce oslaví kulatiny a k tomu plánuje velký narozeninový koncert i vydání best of desky.

Jak vzpomíná na spolupráci s kapelou Jananas pro Nadační fond Světluška? A jaký je proces psaní písniček pro jiné interprety? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio