Očkování proti klíšťové encefalitidě

23. leden 2006

Zimní období je nejvhodnějším časem pro očkování proti klíšťové encefalitidě. Onemocnění u nás ročně postihne několik set lidí, Jihomoravský kraj se na této statistice podílí zhruba 10 procenty. Krajská epidemioložka Renata Vaverková doporučuje očkování hlavně starším lidem.

"Vždycky doporučujeme zvýšenou ochranu před klíšťovou encefalitidou pro osoby, které spadají do věkové kategorie nad 50 let věku. Je statisticky dokázáno, že u těchto osob bývá průběh onemocnění komplikovaný často s nepříjemnými následky." Říká Renata Vaverková, krajská epidemioložka.

Na očkování chodí ti, kteří už mají s onemocněním nějakou zkušenost. "Teprve až lidé vidí, co tato nemoc dokáže, věnují svou pozornost prevenci." Dodává Renata Vaverková.

V loňském roce onemocnělo v České republice klíšťovou encefalitidou 600 lidí. Jihomoravský kraj se podílel na této statistice zhruba 10 procenty. "Jsou zde známá ohniska výskytu klíšťové encefalitidy. Mezi ně patří Brněnská přehrada, okolí řeky Svratky a Svitavy či jižní povodí řeky Dyje."

Spustit audio