O nezdravé posedlosti zdravou stravou. Fejeton Kristýny Kodrlové

30. červen 2015

Autorka zjistila, že její přátelé hromadně konvertují ze životního stylu „rohlík, pizza, cola, pivo“ k uvědomělému „fitness lifestyle“. A fotí se při tom. Akční fotky z posiloven a esteticky dokonale naservírované jídlo prokládají fotkami svých svalů. Budí to respekt. Nebo ne?

Zdravá nemocná – tak si začala připadat studentka Divadelní fakulty JAMU. „Ne, nejsem nemocná. Nemám rýmu, nebolí mě v krku, netrpím nedostatkem vitamínu D ani depresemi,“ píše.

„Zvládnu desetikilometrový běh, unesu třicetikilovou krosnu a většinu času mě nic nebolí. Přesto se zdá, že o tom, že jsem zdravý člověk, nemůže být řeč.“ Přátelé „fitnessáci“ jí znechutili i obyčejný chleba s máslem. Což teprve rohlíky, pomazánku nebo čokoládovou rolku…

Kristýna Kodrlová se narodila v roce 1994 ve Zlíně. Vyrůstala v Huštěnovicích, malé vesničce poblíž Uherského Hradiště. Tvrdí, že její láska k psanému slovu se projevila v místní Jednotě, když se v brzkém předškolním věku jala předčítat názvy nejrůznějších slev.

Nadšení z možností jazyka a literatury jí prý vydrželo i po celou dobu studia na Gymnáziu v Uherském Hradišti. Po několika úspěších v literárních soutěžích usoudila, že by se mohla psaní věnovat naplno, a tak se rozhodla pro studium Rozhlasové a televizní scenáristiky a dramaturgie. Po převratném zjištění, že scénář není kniha, se pokouší realizovat v dokumentární tvorbě.

Daří se jí však také v psaní, což dokazuje i tento fejeton. Uplatnila v něm nejen vtip, ale i moudrý přístup. „Nejsem zastáncem nezdravého stravování a nikdy nebudu,“ uzavírá. „Nebudu ale podporovat ani posedlost zdravou stravou – nezdravou posedlost. Buďme rádi, že můžeme chodit, běhat, pracovat, hrát si s dětmi a chodit s přáteli na pivo. Zdraví je přece prostředek, ne cíl.“

autor: Kristýna Kodrlová
Spustit audio