Nový občanský zákoník umožňuje podnikání i mladistvým

2. leden 2014

Nový občanský zákoník přináší od tohoto roku důležitou novinku, která posílí práva dospívajících dětí. Už šestnáctiletí budou moci samostatně podnikat stejně jako dospělí. Podnikatelů, kterým ještě není ani 18 let, přitom v poslední době přibývá. Jejich doménou jsou hlavně počítače, tvorba webových stránek a internetové obchody.

Jedním z těch, kteří zahájili podnikání už před dosažením plnoletosti, je Libor Hoření z Brna. Webové stránky vytvářel už na základní škole. Nejprve spolupracoval s menšími webovými agenturami a pak se rozhodl vybudovat vlastní projekt.

„Spíš pragmaticky jsem hledal na internetu téma, kde jsem viděl mezeru, a našel jsem nějaké stránky s recepty, které měly velkou návštěvnost, ale věřil jsem tomu, že je dokážu udělat líp. Našel jsem k sobě kolegu programátora, společně jsme udělali lépe stránku o receptech, takže v 17 letech jsem spustil svůj první větší projekt,“ popisuje.

Tento první podnikatelský počin vlastně neměl žádnou právní formu, vzpomíná po letech Libor Hoření. „Byl to vlastně čistě projekt na internetu, peníze, které vydělal, reinvestoval zpět do toho projektu, takže jsem nepotřebovat žádné fakturace, nic takového.“

Nový občanský zákoník, účinný od 1. ledna, umožňuje samostatně podnikat už od 16 let. Kdyby měl Libor Hoření takovou možnost v době, kdy začínal, určitě by jí využil.

„Já bych tenkrát založil s. r. o., co nejdřív by to šlo, ale nechtěl jsem to právě řešit přes rodiče nebo přes kamarády. Já si myslím, že by mi to tu práci asi usnadnilo a dřív bych se dostal do nějakého pracovnějšího firemního prostředí, což jsou samozřejmě zkušenosti, a čím dřív začne člověk tyhle zkušenosti získávat, tím dřív může něčeho dosáhnout,“ tvrdí.

Nabytí plné způsobilosti k právním úkonům před 18. rokem života bylo možné i podle staré právní úpravy. Ale jen v jediném případě, vysvětluje advokát Miloš Ráboň: „V případě, že soud dal svolení k uzavření manželství. Jiná výjimka nebyla.“

Čtěte také

Nově může soud rozhodnout o nabytí svéprávnosti na návrh nezletilého nebo jeho rodičů. „Jsou tam podmínky, aby mladistvý dosáhl věku 16 let a aby měl dostatečnou morální i mravní způsobilost,“ říká Ráboň a dodává:

„Soud je povinen zkoumat rozumovou vyspělost nezletilého, tak aby mladistvý nenabyl svéprávnost v případě, že ještě není dostatečně zralý, tak aby nebyl zneužitelný další osobou k nějakým nezákonným jednáním jakožto bílý kůň pro nějakou další společnost či něco podobného.“


Nový občanský zákoník klade důraz jak na naše demokratické právní tradice, tak i na principy a standardy soukromého práva v Evropě. Česká republika prošla za období posledních 20 let rozsáhlými společenskými změnami. Vytvořením a přijetím nového občanského zákoníku se i v oblasti soukromého práva zařadíme mezi ostatní vyspělé evropské země.
Zdroj: www.obcanskyzakonik.justice.cz

Soud také může rozhodnout o nabytí svéprávnosti plné nebo jen částečné. „Třeba povolí jenom to, že se může zapsat do živnostenského rejstříku, daňové záležitosti za něj budou muset řešit rodiče,“ doplňuje Miloš Ráboň.

„Zkušenosti mi ze začátku samozřejmě chyběly,“ připouští Libor Hoření a uzavírá:

„Ale vždycky, když jsem něco potřeboval, tak jsem našel někoho, kdo té činnosti rozumí, a poradil jsem se s ním, takže jsem se hodně inspiroval zkušenými lidmi buď v mém okolí nebo na internetu z různých přednášek. Ale je to podle mě hodně i o intuici, když má člověk nějakou vizi, nějaký směr a jde za tím, tak často dojde do dobrých míst.“

autor: gaj
Spustit audio